Lahjan saamisen ja lahjuksen ottamisen välinen ero on kuin veteen piirretty viiva, sanotaan. Tuosta vaalirahakohusta alkaa tulla mieleen kuitenkin lähinnä uima- altaaseen kuseskelu, joten eiköhän olisi jo korkea aika vaihtaa vedet Arkadianmäen krokotiililammikossa. Tarkoitan tietysti ennenaikaisia eduskuntavaaleja, vaikka nyt jo huomattava osa kansasta hoitaisikin ongelman mieluiten kirveellä.

Keskusta on kehunut ilmoittaneensa kaikki omat vaalirahansa, mutta jo OP- Pohjolan antama selvitys paljasti heidän valehtelevan edelleenkin. Näin ollen emme ilmeisesti koskaan saa tietää lopullista totuutta puoluerahoituksesta. Venäläinen Nord- Stream kaasuyhtiö osti entisen pääministerimme Paavo Lipposen niin kuin sian markkinoilta; täysin avoimesti ja käteisellä. Toivottavasti kaasuputken harvinaisen notkea eteneminen virastoissa johtuu pelkästään suomalaisten virkamiesten nöyryydestä ja herranpelosta. Ja niinhän se varmaan onkin, suomalaisen virkamiehen lahjuksen ottaminen on kuitenkin vielä harvinainen poikkeus.

Valtionyritykset jakavat runsaasti rahaa puolueille, mikä selittää paljon Destian ja Kevan tapauksia. Destian hallintoneuvostossa istuvat kansanedustajat tiesivät pitkään yritysjohdon talousrikosepäilyistä, mutta eivät tehneet mitään ennen kuin asiaa puitiin televisiossa. Kansanedustajat saavat mukavat rahat ja isot edut valtionyritysten hallintoneuvostoissa istuessaan, joten siellä kannattaa kieltä käyttää enempi siihen lipomistyöhön.

USA:ssa puolueiden vaalirahoitukset ovat näkyvillä Internetissä ja näin aina kaikkien kansalaisten saatavilla. Jokin samankaltainen malli voisi sopia meillekin. Jenkeillä on uusi demokraattisen oloinen presidentti ja siellä on alettu tapailla jonkin verran pohjoismaista yhteiskuntamalliakin, joten "amerikkalaisuus" voitaneen pian poistaa kirosanalistalta. Ja mehän olemme myös jenkkien kanssa yhteisellä sotaretkellä Afganistanissa. Paukautamme lukutaidottomalta talebanilta omakotitalon hintaisella raketilla nuotiokivet sekaisin, jos ei muuten rupea demokratia ja tasa-arvo maistumaan.