Presidentinvaalit ovat tulossa ja niihin pitää jokaisen näppäimistölle kykenevän ottaa kantaa. Niinistö lienee selvä menijä toiselle kierrokselle, mutta hänen haastajakseen voi  tulla vielä kuka tahansa.

 

 Ihmettelin heti alkuunsa sosialidemokraattien tyrannimaisen Paavo Lipposen valintaa ehdokkaakseen. Ainakin Erkki Tuomioja olisi saanut vähintään puolueen kannatuksen verran ääniä. Lisäksi Paavo on jo 72- vuotias, joten Mooseksen mahdollisesti heiketessä hänen kansanedustaja- vaimonsa Päivin rooli saattaisi nousta arvaamattoman suureksi. Päivi on jo osoittanut arvostelukyvyttömyytensä, joten Paavo Lipposen lähes varma putoaminen toiselta kierrokselta on vain hyvä asia.

 

 Pekka Haaviston kannatus on nousussa, mutta konservatiiviset äänestäjät tuskin hyväksyvät hänen “poikarakkauttaan”. Jossain iltapäivälehdessä kirjoitettiin ehdokkaiden puolisoista ja Antonio kertoi “yhdessä Pekan kanssa me nauramme koko ajan ja kaikille mahdollisille, aivan typerillekin asioille”. Nythän on kyseessä kuitenkin presidentin virka, missä myös puolisolla on monia edustustehtäviä. Alli Paasikivestä ja Sylvi Kekkosesta ei olisi voinut kuvitellakaan kirjoitettavan missisarjan juttuja.

 

 Olen lukenut Pekka Haaviston raportteja Somaliasta ja muualtakin Afrikasta ja joissain kansainvälisissä tehtävissä hän voi vielä nousta Ahtisaaren veroiseksi tekijäksi. Kosovossa ja Namibiassa Ahtisaari on saavuttanut jonkinasteisen jumaluuden ja hänet muistetaan aina Nobel- palkinnon saajana. 

 

 Soinilla on liikaa vastustajia, eivätkä monet perussuomalaisetkaan edes halua häntä muodolliseen presidentin virkaan.

 

 Väyrynen on koko ikänsä taistellut tuulimyllyjä vastaan niin kotimaassa kuin kansainvälisilläkin areenoilla; kokenut suuria voittoja, mutta vielä suurempia tappioita ja niissä karaistunut “rehellinen Lapin mies”. Hän on Soinin ohella ainoa, joka voi kylmästi kieltäytyä allekirjoittamasta Suomelle tuhoisia EU- lakeja ja vaatia niiden alistamista kansanäänestykseen. 

 

 Presidentin valtaa on tietysti leikattu, mutta lähteekö Kataisen kaltainen pääministeri vetämään presidenttiä valtakunnanoikeuteen, jos 82, 3% kansasta on presidentin takana. On olemassa lakiin kirjoitettua valtaa, mutta sitten on olemassa vielä tätä arvovaltaa.

 

 Suomen kauppatase on nyt yhtä paljon miinuksella kuin pahimman 1990- luvun laman aikana. Jos ei ole mitään vientiä, niin verotulojen kasvu pysähtyy nopeasti ja julkisen sektorin massiiviset irtisanomiset alkavat.

 

 Venäjästä tuli WTO: n jäsen ja se tietää järkeviä sääntöjä ja alenevia tulleja maidemme väliselle kaupalle. Väyrynen oli jo 28- vuotiaana ulkoministerinä sopimassa kaupoista Neuvostoliitossa, joten presidenttinä hän osaisi pelata venäläisten kanssa. Kaasu, öljy ja raaka- aineet tuovat kuitenkin Venäjälle aina niin varmat tulot, että tuo 140- miljoonainen kansa pystyy ostamaan 5- miljoonaisen Suomen kansan teollisuustuotteita. 

 

 Joka vuosi suomalaiset matkailijat vievät satoja miljoonia euroja Välimeren maihin, minkä lisäksi meidän on nyt maksettava 3- 50 miljardia näiden maiden velkoja. Tässä vuodenvaihteessa suomalaiset turistikeskukset tulevat lyömään kaikki ennätykset ja nimenomaan venäläisten turistien ansiosta.

 

 Niinistö? Sen miehen valinta tietää Suomelle alistumista EU- liittovaltion äänettömäksi maksumieheksi ja meistä tulee Euroopan Savukoski.