- Nyt ovat kaikki muut  sanoneet sanansa työsuojelusta, joten seuraavaksi annammekin puheenvuoron todelliselle asiantuntijalle, tämän työmaan työsuojeluvaltuutetulle. Ole hyvä!

- Herra puheenjohtaja!

Nyt puolentoista vuoden jälkeen voikin jo hieman arvioida työmaata kokonaisuutena. Työsuojeluhuomioita tulee hyvin vähän, mutta vaaratilanteita arvostellaan kuitenkin jälkeenpäin. Suomalainen ali- tai pääurakoitsijan mies saattaa arvostella hyvinkin jyrkästi jotain työsuojelumääräysten rikkomusta, vaikka hän itse ei siitä aikoinaan tehnyt lain edellyttämää ilmoitusta ja josta työsuojeluvaltuutettu saattaa olla kokonaan tietämätön. Näin on ollut tietysti aina ennenkin, mutta samalla tavalla se kyrsii vieläkin.


Työsuojeluvaltuutetun tehtäviin kuuluu olla jonkinlainen ratamestari: valvoa suojakaiteiden, putoamissuojien ja kaikenlaisten muiden suojausten kuntoa, sekä tarpeen vaatiessa korjata tai korjauttaa niitä.


Toisaalta hänelle on sälytetty myös jonkinlaisia poliisin tehtäviä, joiden hoitaminen ei nykypäivänä ole enää niin helppoa. Pitää valvoa miesten henkilökohtaisia suojauksia ja puuttua turhaan riskinottoon. Valtuutettu on kuitenkin itse tavallinen rakennustyöläinen tavallisessa työasussa, joka osallistuu myös työntekoon muiden rinnalla.


Suomalaiset on auktoriteettiuskoinen kansa ja heille työsuojelua hoitavan henkilön laajat valtuudet ovat itsestään selvä asia ja he tottelevat yleensä mukisematta. 


Monilla ulkomaalaisilla ei kuitenkaan ole edes kotimaata ja he liikkuvat muukalaispassilla, joten eivät he välitä vähääkään suomalaisesta työsuojeluvaltuutetusta, jolla ei ole mitään vallan merkkejä ja jolla voi olla vielä nenäkin vinossa. Lisäksi ulkomaalaisten palkka- ja asuntoasiat, sekä muukin kohtelunsa Suomessa on niin huonoa, että heillä on syytäkin katkeruuteen. 


Kahdensadan miehen työmaalla on tilastojen mukaan jo muutama murhamies ja kymmenkunta psykopaattia ja joidenkin työnantaja voi olla jokin rikoksilla elävä moottoripyöräjengi. Sellainen oli jo pääministerin virka- asunnon remontissa, joten kyllä ne ovat muuallakin. Ei olekaan siis ihme, jos työsuojeluvaltuutettua hieman närästää tietynlainen vasaran pyörittely. Myös Rakennusliiton toimitsijoita on uhkailtu ja oikein televisiossa esitetty isännöitsijän murhan tilaus. Amerikoissa Mafia valvoo rakennusalaa ja siihen suuntaan ollaan meilläkin menossa.


Joskus myös vieressä seisova pomo mitätöi työsuojeluvaltuutetun huomautuksen virheellisestä työskentelystä. Raha puhuu, tai sitten vihreän yksinhuoltajaäidin kasvattamalla pikkuinsinöörillä on vain pohjaton tarve miellyttää ulkomaalaisia.


Meillä oli taas työsuojelupiirin suuri kokous ja tuollaisen puheenvuoron minä käytin. Muuten sanasta sanaan, mutta osa tuli vasta nyt mieleeni.


En todellakaan nauti ulkomaalaisten vähättelystä, mutta koska olen ottanut pyhäksi tehtäväkseni rakennusalan dokumentoinnin, niin sitäkin on harrastettava.


Halpa ulkomainen työvoima ei ole tuonut halvempia asuntoja, minkä syitä olen aiemminkin kertonut. Olen kertonut ulkomaalaisten epäonnistuneista putkitöistä, mutta nyt on kysymys sähkötöistä.


Tämän työmaan pääurakoitsijalla on oma sähköurakoitsija, mutta talvella he ottivat aliurakoitsijalta vajaat kymmenen virolaista ja venäläistä sähkömiestä. Miehillä ei ollut edes kunnollisia työvaatteita ja he harhailivat työmaalla niin kuin japanilaiset turistit Kauppatorilla. Sähköporukan nokkamies käytti suurimman osan omasta työajastaan heidän neuvomiseen ja kädestä pitäen opasti näitä täysin kielitaidottomia miehiä.


Nyt on pari viikkoa aikaa liikkeiden avajaisiin, näille asentajille annettu lopputili ja totuus tuosta “halvasta” työstä on paljastunut. Sovittuja kaapeleita ei ole vedetty ja johtojen merkinnät ovat väärin tai puuttuvat kokonaan. Väliseinät ja alakatot on kuitenkin jo tehty, joten korkealla katon rajassa risteilevät ja kymmeniä kaapeleita sisältävät arinat ovat kaiken mahdollisen tekniikan takana. Nyt nämä alunperin kalliit suomalaiset asentajat on otettu korjaamaan vahinkoja, mutta heidän prosenttituntiensa takia kustannukset moninkertaistuvat.


Saman sotkun olen nähnyt lähes jokaisella työmaalla; jos ei ole kyse putkimiehistä, niin sitten se on sähkömiehet. Ideaparkin tapauksessa on puhuttu paljon puolalaisten sähkömiesten alipalkkauksesta, mutta sielläkin asennuksista suuri osa jouduttiin tekemään kokonaan uusiksi. Ja jotain on jäänyt huomaamatta vieläkin.