Jokainen meistä muistelee "ei enää ole sellaista" kaiholla lapsuuden helteisiä kesiä ja huolehtivaisia vaareja ja mummoja. Tilastojen avulla voidaan osoittaa mielikuvituksen paisutteluksi ja nostalgiaksi kaikki muu, mutta ei mummojen välitöntä ystävällisyyttä.

Tähän on vain yksi ja ainoa pätevä selitys: Hota - pulveri. Saapuessaan toistensa luo kyläilemään siemaisivat mummot ensitöikseen taitetun paperin välistä tällaiset ihmelääkkeet huiviinsa. Jo pienet lapsetkin huomasivat näiden ikänsä kovaa työtä tehneiden mummojen ryppyjen nopeasti siliävän ja kielenkannikkeiden irtoavan ennennäkemättömään kalkatukseen.

Tuohon aikaanhan ei vanhoilla ihmisillä ollut valtavia lääkepurkkipattereita kuten nykyään, mutta intiaanin kuvalla varustetulla Hota - pulverilla olikin kokonaisvaltaisesti parantava ominaisuus. Hotalla häipyivät silloin yleisen reumatismin jatkuvat kolotukset ja mummeleiden henkisen puolen se nostatti pitkäksi aikaa positiiviseen euforiaan. Kuusamossa oli 60-luvun lopulla mitattu Hota-pulverin siivittämän mummon kulkeneen ylämäkeen 16 kilometrin tuntinopeudella ja vieläpä umpihangessa. Intiaanin kuvasta voi päätellä kyseessä olleen näiden ikiaikaisen luonnonlääkkeen, ilmeisesti jo tuhansia vuosia käytössä testatun.

Tämän päivän vanhukset käyttävät valtavia määriä erilaisia lääkkeitä, joita tohtorit lääketeollisuuden häveliäästä (kili, kili) toivomuksesta heille kirjoittavat. Nämä mömmöt kumoavat sitten toistensa vaikutukset, pirullisen sopivana yhdistelmänä halvauttavat tai joskus armeliaasti tappavat välittömästi. Parhaimmillaankin tuloksena on vain tokkurainen vanhus, joka ei enää jaksa osallistua minkäänlaisiin sosiaalisiin rientoihin.

Nykypäivän vanhuksilla on alkoholin käyttö lisääntynyt valtavasti, seurauksena vain pahenevaa taloudellista ahdinkoa, syrjäytymistä ja itsemurhia. Olisikin mielestäni erittäin tarpeellista Kemijärven massaliikkeen tapaan nopeasti perustaa kansanliike Hota - pulverin palauttamiseksi vanhusten saataville. Sen koostumusta ei tule alkaa sen enemmälti ihmetellä, vaan sovittakoon heti alkuunsa myynnin salliminen vain yli 65-vuotiaille ja ilman reseptiä. Lääkkeen hintaa ja Kela-korvauksia määriteltäessä käytettäköön ohjeistuksena valtioneuvoston ministeriviinoista antamaa asetusta.