Ylellä oli mielenkiintoinen dokumentti 100 miljoonan asukkaan Etiopiasta. Tässä Afrikan sarvessa sijaitsevassa maassa on jo pitkään nautittu yli 10% vuotuisesta talouskasvusta.

Ylen ohjelma oli tietysti tarkoitettu kertomaan vain maassa jokin aika sitten sattuneista levottomuuksista, mutta kuvasta ja rivien välistä saattoi nähdä paljon enemmän.

Etiopian nousun takana on tietysti Kiinan jättimäiset investoinnit ja sen yle olisi halunnut salata. Kiina on rakentanut ja rahoittanut valtavia teollisuusprojekteja, raitiotien Addis Abebaan ja on sähköistämässä tai rakentamassa uutta tuhansien kilometrien rautatieosuutta Djiboutiin ja Punaiselle merelle.

Kiina on myös rahoittamassa jättimäisen vesivoimalan rakennusta Siniseen- Niiliin. Tuo voimala on kymmeniä kertoja suurempi kuin Suomen suurimmat vesivoimalat.

Tuon ohjelman kuvissa maaseudulta näkyi silmänkantamattomiin hyvin hoidettua viljelysten tilkkutäkkiä, ihmiset kastelivat huolella vihannesviljelmiään ja kaikkialla oli siistiä ja laitettua. Lisäksi ihmiset käyttäytyivät jotenkin eurooppalaisen hillitysti ja asiallisesti, ei ollut sitä Afrikalle tyypillistä yhteen ääneen huutamista ja molotusta.

Länsimaalaisilla avustus/kehitystyöntekijöillä on tiukka linja Afrikassa: ensin pitää saada veroton maasturi, suuri ilmastoitu asunto, kolme palvelijaa ja kaikkea muuta mukavaa. Sitten onkin kiva näpertää jossain vessaprojektissa, missä puuceen (Suomi) hinnaksi voi tulla jopa 14. 000 €.

Kiinalaiset rakentavat Afrikkaan tuhansia kilometrejä rautateitä, kaivoksia, teollisuutta, satamia, sairaaloita etc satojen miljardien summilla ja voittoa sijoituksesta he laskevat saavansa joskus 10- 30 vuoden kuluttua.

Kyllä, tällä on suuri merkitys, koska vain siten saadaan hallitsemattomat pakolaisvirrat kuriin. EU laittoi juuri suurella kohulla ja mahtipontisesti 2 miljardia euroa pakolaisuuden syiden poistamiseen Afrikassa, mikä on vain hyttysen paskan verran Kiinan sijoituksiin verrattuna. Lisäksi tuosta EU: n rahasta 60- 70% menee oman eurooppalaisen henkilökunnan kuluihin ja palkkoihin. Saksalaiset tunnetaan säästäväisinä ja järkevinä, mutta juuri heidän Gaza- projektissaan henkilökuntamenot olivat tuota luokkaa.

Minulla on muuten tullut jo 10 v täyteen tätä bloggausta, joten nyt on hyvä hetki lopettaa tämä herrasväen silmille hyppiminen!