Katselin joskus ruotsalaisen dokumentin, jossa parikymmentä ihmistä muutti kommuuniin asumaan. Joukossa oli sinkkujen lisäksi myös pariskuntia, joten mistään vapaan seksin kokeilusta ei ollut kysymys, vaan ihan parempaa elämisen mallia haluttiin näyttää. Jossain vaiheessa eräs nainen rupesi kulkemaan kellon ympäri ilman housuja, eikä edes keittiössä suostunut verhoamaan takamustaan. Lääkäri oli kuulemma todennut hänen pimperossaan sienen ja määrännyt tuulettamaan sitä. Tämä tietysti aiheutti melkoisesti närää muissa asukkaissa, mutta minkäs teet kun suvaitsevaisia ollaan.

Euroopan unioni on nyt vähän samassa tilanteessa Kreikan ja muiden Välimeren maiden kanssa; on kuitenkin melkoisen vaikeaa purkaa talo, jonka yhdessä huoneessa asuu. Nyt puhutaan jo kahden valuutan systeemistä: pohjoisen rauta- euron rinnalla Välimeren mailla olisi oma makaroni- euro. Onkohan tässä jotain menneisyydestä tuttua?

Yhdysvalloissa Obama sai kuin saikin läpi massiivisen terveydenhoitouudistuksensa, joka tuo kymmenille miljoonille ihmisille säällisen terveydenhoidon. Kiinassa rakennettiin vanhan ja rähjäisen Ordosin viereen kokonaan uusi kaupunki, minne 300 000 asukasta voivat vähitellen muuttaa. Näissä molemmissa maissa on tiukka keskusvalta, kun taas Euroopassa vaadittava yksimielisyyden periaate antaa jollekin änkyrävaltiolle mahdollisuuden viivyttää loputtomiin tärkeitä päätöksiä. Jopa oraakkelin asemaan noussut Jorma Ollila povaa Euroopalle synkkää tulevaisuutta.

Osmo Soininvaara jättäytyi pois eduskunnasta, koska hänen mielestään valta Suomessa on ulkoistettu aivan muualle. Yhdyskuntasuunnittelukin Suomessa toteutetaan tiukasti maanomistajien ehdoilla ja siten syntyy Espoon kaltaisia lähes asumiskelvottomia kaupunkeja. Ennen niin toimiva demokratia on muuttunut keskustelutaloudeksi, missä ei saada aikaan mitään tärkeitä päätöksiä.

Suomi- neito kulkee edelleenkin EU: n saleissa mallioppilaana, vaikka eteläisen Euroopan maissa eletään kuin siat pellossa. Suomalaisten naisten kerrotaan tosin kulkevan Välimeren maissa ilman housuja, mutta näin suomalaisena miehenä minun on vaikea nähdä sitä mitenkään meille edullisena kompensaationa. Eikä edes suomalaisten miesten porsastelu noissa maissa riitä keventämään nettomaksajana olemisen taakkaa.