Nyt ruvetaan karsimaan kalliimpia hoitoja julkisessa terveydenhoidossa. Asiasta käytiin turhaa julkista keskustelua aikansa ja nyt virkamiehet ovat ryhtyneet tosi toimiin. Aluksi tuo karsinta koskee vain muutamia hoitoja, mutta jo muutaman vuoden kuluttua hoitokieltoluettelo on puhelinluettelon paksuinen.

Seuraavanlainen keskustelu voidaan käydä jo hyvinkin pian suomalaisessa terveyskeskuksessa.
 

- Miksi te tulette hoitoon vasta nyt, kun tilasitte ajankin jo neljä kuukautta sitten?
 

- No kun se aika annettiin tälle päivälle, olisinhan mie tullunna aikaisemminkin.
 

- Ai niin tietysti! Olin illan Attendolla päivystämässä ja väsymys sotkee ajattelua. Siellä potilailla on aivan erilainen asenne omaan terveyteensä. Te olette siis 55- vuotias kirvesmies. Pitkäaikaistyötön ja mitenkäs se on sen alkon kanssa.
 

- Ei sitä alkoa nyt paljon, mutta hengitys ei kulkenna silloin aikaa tilatessa ja nyt vielä huonommin. Selkä meni urakkatöissä ja kevyttä hommaa ei rakennuksilla olekaan.
 

- Virosta haette tietysti verotonta viinaa ja nakerratte yhteiskuntaa niin kuin mato syö omenaa. Jaahah, tupakkaa vedetään ja sitten pitäs vain nopeasti hoitoon päästä. Me yleensä annamme lähetteen tuonne yliopistolliseen keskussairaalaan, mutta nyt on tiukempaa. Siellä avattiin se yksityinen puoli ja ne ovat venäläisten tulvan takia varanneet kaikki leikkaussalit, putkiröntgenit ja labrat. Ne potilaathan maksavat koko sairaalan pyörityksen nyt, kun Suomi on lamassa ja työttömyys on yli 30%.
 

- Joo, eihän sitä kalliita konneita ja leikkaussaleja kannata tyhjillään seisottaa.
 

- Sinne Global Healthcarille minäkin menen, kun tämä terveyskeskus suljetaan ensi kuussa. Se on sitä oikeaa Lääkärit ilman rajoja meininkiä, tämä on enemmänkin Lääkärit ilman rahoja näpertelyä. Te kerroitte teillä olevan sisko Tukholmassa. Naimisissa marokkolaisen kanssa, joka on aikonut pyrkiä veturinkuljettajaksi. Ruotsi on samanlainen hyvinvointivaltio kuin Suomikin, siellä hoidetaan kaikki. Menette sinne, siellä julkiset sairaalat pyörivät vajaakäytöllä ja ne kyllä tutkivat, kuvaavat ja leikkaavat. TE- keskuksesta saatte matkalipun ja ei kun onnea matkaan!