Tänään julkaisen poikkeuksellisesti uudelleen oman artikkelini, koska minä olen Mies ja teen mitä haluan. Kaivosverosta puhutaan jälleen ja se on hyvä tutkia, mutta pitää myös tietää mistä on kysymys. Laitan alle uusia kommenttejani.

 

KAIVOSYHTIÖIDEN TUOTTO SUOMESSA NELJÄ MILJARDIA, VEROT 92 MILJOONAAotsikoi Kansan Uutiset ja kaikki pinkit ja vihreät käsittivät tuon 4 miljardia olevan kaivosyhtiön toiminnastaan saama puhdas voitto.

Lukemalla tuohon artikkeliin liitetyn linkin takana olevan Finnwatchin raportin selviää kuitenkin, että "Samaan aikaan kaivoksilta louhittuja malmeja myytiin  3 861 miljoonalla eurolla, joten tähän suhteutettuna Suomeen jäi verotuloja 2,4 prosenttia".

Tuo 3861 miljoonaa on siis kaivosten bruttotulos, josta on maksettu tuhansien ja tuhansien ihmisten palkat,alvit ja muut verot. Koko kaivoksen rakentaminen, kaikki, alles, perkele!

Australiassa on 20% kaivosvero, mutta arvonlisävero vain 10%, kun se taas Suomessa on 24%. Jokaisesta malmikuormasta, jokaisesta työtunnista ja kaikesta mahdollisesta toiminnasta kaivoksissa maksetaan Suomessa siis 14% enemmän arvonlisäveroa ja se raha suoraan Suomen valtiolle.

Paljonko tuosta 3 861 miljoonasta on siis maksettu alveja valtiolle ja paljonko työntekijät ovat omista palkoistaan maksaneet kunnallis- ja valtionveroja? Varmasti satoja miljoonia euroja.

Ja jos meillä olisi ollut kaiken kaivostoiminnan kieltävä täysin pinkkivihreä hallitus, niin tuo 92 miljoonaa+ sadat miljoonat alvia ja palkkaveroja olisivat jääneet saamatta ja lisäksi valtio olisi joutunut maksamaan satoja miljoonia työttömyyskorvauksia. Vihreillä kun ei ole koskaan mitään ehdotuksia jonkin toiminnan tilalle, mutta kaikkea mahdollista muiden tekemistä vain vastustetaan.

Onneksi Ruotsin vihreät pelastivat kuitenkin Suomen tuossa metsien hakkuita koskevassa EU- äänestyksessä. Samoin Ruotsissa vihreät ja sossut ajavat läpi kaivosteollisuuden suunnitelmia, jotka tuovat 50. 000 uutta työpaikkaa kaivosteollisuuteen. Vaikka oletan siellä olevan suunnilleen samanlainen kaivosteollisuuden verotus kuin Suomessakin.

Lisäystä:

- 1. 000 suoraa työpaikkaa kaivosteollisuudessa tuo helposti jopa 5. 000 muuta työpaikkaa alueelle.

-  Kiirunan kaivos on toiminut varmaan jo sata vuotta ja suurimman osan ajasta tappiolla. Siis noin liiketaloudellisesti laskettuna, mutta Ruotsin kansantaloudelle se on ollut korvaamaton. Ei Ruotsissa olisi auto-, metalli- ja terästeollisuutta, jos he olisivat kokonaan tuontiteräksen varassa.

- Talvivaaran kaivoksessa tehtiin kaikki mahdolliset virheet, mutta jo ennen kriisiä se oli tuonut valtiolle 300 miljoonaa euroa verotuloja. Näin laski joku talousmies jossain lehdessä, en muista missä ja kuka. Vihreiden nouseva tähti Fatim Diarra se ei ainakaan ollut!

- "Kaivosjäte" on samanlaista sivukiveä kuin mitä saadaan Helsingin metrotunneleista ja joka lajitellaan, murskataan ja myydään uuteen käyttöön. Se ei siis ole mitään jätettä, vaan siitä voitaisiin vaikka kasata laskettelumäkiä paikkakunnalle.