Hätätyö on työtä, johon työnantaja voi määrätä työntekijän ilman työntekijän suostumusta. Työnantaja voi teettää hätätyötä vain, jos ennalta arvaamaton tapahtuma on aiheuttanut tai vakavasti uhkaa aiheuttaa keskeytyksen säännöllisessä toiminnassa tavalla, joka vaarantaa hengen, terveyden tai omaisuuden, eikä työtä voi siirtää myöhemmin suoritettavaksi. Hätätyön teettämisen edellytykset määritellään työaikalain (605/1996) 21 §:ssä.

Vuonna 2008 TE- keskuksilta jäi käyttämättä 166 miljoonaa euroa työttömyyden hoitoon saatuja EU- rahoja ja niinpä nämä rahat palautettiin Brysseliin. Tuollaisella rahakasalla saisi ostettua 2000 kaksiota ja sillä olisi voitu edistää melkoisesti maamme yli 200 000 työttömän koulutusta ja työllistymistä. TE- keskuksille oli ilmeisesti kuitenkin tärkeintä, että loputtomissa kokouksissa ja palavereissa kaikki pääsivät esittämään pitkät ja polveilevat puheenvuoronsa, eikä kukaan tuntenut itseään satutetuksi. Hakemuksessa esiintynyt pilkkuvirhe johti välittömään hylkäämiseen ja väärän sanamuodon vuoksi tiimi vei sen juoksujalkaa Komiteaan. Jonka jäsenet olivat yleensä kuukauden sairaslomalla työuupumuksen takia. Näin ovat korkeat TE- ministeriön virkailijat antaneet julkisuudessa ymmärtää.

Suomen terveysviranomaisilla oli loputtomasti aikaa suunnitella ja järjestää sikainfluenssarokotukset, mutta niin vain sekin touhu meni aivan vituralleen. Tarkoitan tietysti noin niin kuin vertauskuvallisesti, sillä maassamme vallitsevan tasa- arvoajattelun hengessä ei ole korrektia sukupuolittaa naisväeltä perseelleen menneitä asioita. No jaa, olihan siellä tietysti miehiäkin suunnittelemassa tuota touhua ja eipähän siinä nyt mitään vakavampaa tapahtunut.

Rakennustyömailla on aina kellontarkkuudella laaditut aikataulut, joiden mukaan alihankkijoiden valmistamat elementit, teräsrakenteet ja tuhannet muut palapelin osaset toimitetaan työmaalle. Suuri määrä eri ammattiryhmiä joutuu venymään ja joustamaan omassa työssään, ettei jonkin tietyn työvaiheen myöhästyminen pysäyttäisi koko työmaata. Lomia perutaan ja töitä tehdään kellon ympäri, jos tarve niin vaatii. Muutoksia tulee jatkuvasti, kokouksissa kirotaan, huudetaan ja joskus tapellaankin, mutta hommat pyörivät kuitenkin aina vaan. Järkevimmät ratkaisut otetaan heti käyttöön, oli esittäjänä kuka tahansa.

Paitsi tietysti ulkomaalaisten pyörittämällä Olkiluodon ydinvoimalatyömaalla, missä kaikilla on kielivaikeuksia ja minne ovat kerääntyneet kaikki Euroopan hienohelmat. Ronski suomalainen rakennustyöläinen heittää aamulla kurkkuunsa sen minkä ranskalainen kaataa päälleen, nimittäin tämän ootekolonkin. Siitä tulee friskimpi olo niin, eivätkä ole puolalaiset raudoittajat elokuviin pyytelemässä.

Vuosi sitten tein itsekin kuukauden töitä ilman yhtään vapaapäivää ja se on aivan yleistä monien rakennustyömaiden loppuvaiheessa. Eikä siitä mitään lauluja tehdä, vaan se on kokonaisuutta ajatellen aivan itsestään selvää. Maksetaanhan niistä tietysti ylityökorvaukset, mutta onhan se nyt rakennusfirmallekin edullisempaa maksaa miehille 10 000 euroa enemmän palkkaa kuin 50 000 euron uhkasakot. Maine ja kunnia ovat myös erittäin tärkeitä miehisillä aloilla.