Minä olen handyman. 

Handyman osaa kaiken, eikä mikään käytännön ongelma ole hänelle mahdoton ratkaista. Monilla rakennustyömailla olenkin saanut olla vähän niin kuin päivystämässä, mutta sitten kiireellisen ja muille mahdottoman ongelman ilmestyessä minut on kutsuttu hätiin. Sellaisissa tilanteissa en soittele lupia enkä kysele lisäneuvoja, vaan tilaan tavaraa niin monella tuhannella kuin tarvitsee ja valjastan niin monta konetta käyttööni kuin vaaditaan.

Olen myös rehellinen Lapinmies, joten minulla on synnynnäinen kyky ratkaista vaikeita moraalisia kysymyksiä ja selvitä “nyt olet seinää vasten“ tilanteista.

Käyttämälläni Ärrällä on viime aikoina ollut nuori somalityttö myymässä. Hiuksensa peittävä ja ilmeisesti uskonsa säilyttänyt, mutta muuten hämmästyttävän suomalaisen oloinen neito. Liihottaa koko ajan ympäri kioskia : täyttää kaljahyllyjä, järjestää veikkauspöytää, nyppäisee mennessään jokaista hyllyä, keskustelee siinä ohessa asiakkaidensa kanssa ja naureskelee minunkin vitseilleni.

Tästä onkin enää lyhyt matka Somalian nykytilanteeseen. Maan nyt rauhoittuessa sinne ruvetaan syytämään runsasta kehitysapua, mutta mitenkähän se tullaan käyttämään.

Tansaniassa, Keniassa, Ruandassa ja monissa muissa runsasta kehitysapua saavissa Afrikan maissa toistuu sama kuvio. Valta jaetaan tasan kaikkien etnisten ryhmien kesken ja jokaiselle jotakin periaatteella nimitetään 50 - 100 ministeriä. He kaikki puolestaan haluavat saman verran apulaisministereitä ja koko oma hallinto miehitetään oman heimon, klaanin ja suvun jäsenillä.

Afrikkalaisten demokratia- ja talousoppien mukaan ministeriön virkamiehineen pitää syödä, juoda ja kaikilla mahdollisilla tavoilla kuluttaa tarkkaan ministeriölle myönnetyt varat. Meillä lännessä kun ministeriön tarkoitus on lähinnä jakaa saamiaan varoja omille hallinnonaloilleen ja kaikin tavoin tukea ja edistää kansakunnan taloudellista ja sosiaalista kehitystä.

Handyman? Yleensä yksin asuvat miehet iltaisin nukkumaan mennessään halaavat kyyneleet silmissä kuvitteellista naisolentoa, mutta käytännön mies ei niin tee. Jos mies on kymmenen vuotta sitten vapautunut parisuhteesta itsekkääseen feministiin, niin mieluummin sitä miettii ratkaisuja erilaisiin käytännön ongelmiin, kuin suree menetettyä orjuuttaan.

Turhankin usein sitä joutuu kyllä pohtimaan päivällä kokemiensa raskaiden ravihäviöiden tuomaa taloudellista aukkoa budjetissaan, mutta myös Somalian kaltaisten valtioiden selviämismahdollisuuksia voi miettiä siinä unta odotellessaan.

Somalialla ei ole maataloutta, ei siihen mahdollisuuksiakaan, ei luonnonvaroja, eikä oikein mitään kunnollisia elinkeinoja. Karjataloudesta saa elantonsa 60% kansasta ja se tarkoittaa sitä, että miehet kyläkuntineen vaeltavat muutaman vuohen ja lehmän perässä pitkin kuivia aavikoita. Kivikautinen elämäntapa Wikipediankin mukaan ja nälänhädät seuraavat toisiaan tasaisin välein.

Somalialla on kuitenkin rannikkoa yli 3000 km ja rannikkokalastuksesta siellä on pitkät perinteet. Kuivalle maalle on siis mahdoton rakentaa peltoja, mutta niitä voidaan aivan hyvin rakentaa myös merelle. Ruotsalaiset rakensivat Kattegatiin pitkän tekoriutan ja sen arvioitiin antavan runsasta kala- ja äyriäissaalista jo muutamassa vuodessa. Samoin laivahylyistä on muodostunut varsinaisia kalaparatiiseja ja vanhoja laivoja upotetaan aivan tarkoituksella tietyille alueille.

Jossain luonto- ohjelmassa kerrottiin rannikolla kasvavan punapuun keräävän 700 litraa yökastetta mereltä nousevasta sumupilvestä. Toisessa ohjelmassa taas näytettiin, kuinka Patagonian rutikuivassa autiomaassa tätä ilmiötä hyödynnetään jo metallisilla vedenkerääjillä. Muutaman metrin korkuiset häkkyrät tuottivat riittävästi vettä talouskäyttöön ja pienimuotoiseen maanviljelyyn.

Tuollaisilla ideoilla voidaan Somalian pitkällä rannikollakin kerätä tarvittava vesi ja jokainen perhe voi itsekseen rakennella kastelujärjestelmän omaan kasvimaahansa. Afrikassa kaikki muovipussitkin heitellään vain olan yli luontoon, joten Somalian triljoonasta muovipussistakin punoo jo jumalattoman vedenkeräysjärjestelmän. Jauhaa siinä vaikka khattia samalla.

Tästäkin voitte päätellä, miksi noita Somalian asioita kannattaa miettiä.