Työmaallamme vaikuttavien pomojen ja suorittavan portaan miesten keski- ikä on hämmästyttävän korkea, lähellä kuuttakymmentä. Sehän on tietysti hyvä ainakin työsuojelun kannalta, sillä eihän kukaan aitajuoksijakaan halua taittaa niskojaan loppusuoran viimeisellä esteellä.

Toisaalta taas se on melkoista tuhlausta, koska näiden kymmeniä vuosia rakennuksilla työskennelleiden miesten työpareina monet nuoremmat voisivat oppia parhaat työmenetelmät ja rakennustyömaiden tuhannet kikat ja niksit. Moni lukemattomia kertoja käytännössä testattu vanha menetelmä on edelleenkin parempi kuin kalliita erikoistyökaluja vaativa, liukaskielisen konsultin myymä uusi höpötys. Tosin ei aina. Perusmonttuumme vuotaa jatkuvasti merivettä ja ehdotin rakentavani tuulivoimalla pyörivän Arkhimedeen ruuvin sitä poistamaan, mutta vastaava mestari piti sähköpumppua parempana.

Skanskalla mainostetaan otetun käyttöön jonkinlainen kisällijärjestelmä, mutta pimeän ulkomaisen työvoiman tulokset näkyvät nopeammin kvartaalituloskatsauksissa ja vain sillähän on merkitystä nykypäivänä.

Tiedän jo ainakin kaksi entistä työtoveriani, jotka ovat vaihtaneet rakennusalan helpompiin hommiin. Miksi riehua raskaissa rakennustöissä säiden armoilla, kun nyt rakennusalan palkkojen pudottua saman voi saada varastomiehenä tai bussinkuljettajana. Talouden noustessa muissa EU- maissa ulkomainen pimeä työvoima tulee häipymään Suomesta paremmille apajille ja taas meillä on pulaa rakentajista. Puolassa haastatellut ja aikaisemmin Olkiluodossa työskennelleet puolalaiset rakentajat kertoivat tuolle ydinvoimalatyömaalle lähteneiden maanmiestensä olevan lähinnä nelosketjua ja siltä se alkaa jo vaikuttaakin.

Helsingin kaupungin menot kasvavat 4,5 % vuodessa, kun muiden kuntien keskimääräinen menojen kasvu on 1,5 %. Kahdessa eri haastattelussa ovat kaupungin johtohenkilöt maininneet yhdeksi syyksi maahanmuuttajien suuren määrän. Eivät maahanmuuttajat, kuten eivät monet suomalaisetkaan enää lähde sellaisiin töihin, joilla ei voi elää. Aika harvat kuitenkin halveksivat mitään työtä paskaduunina, mutta jos työssäkäynnin jälkeen pitää mennä vielä sossuun tai leipäjonoon, niin se on jo ihmisarvoa loukkaavaa. Tässä suomalaiselle kapitalistille on tainnut tulla paha laskuvirhe ja seuraavana askeleena voimmekin siis odottaa sosiaaliturvan alasajoa ja jonkinlaista pakkotyöjärjestelmää. Luultavasti sitä laskuvirhettä ei sittenkään ole tullut, vaan tämä on koko ajan ollut tarkkaan harkittu päämäärä.