Suomessa murhan suunnittelu ei ole ollenkaan rikos ja orjakaupastakin saa vain pienen rangaistuksen. Miten joku voi saada 62 000 euron laittoman taloudellisen hyödyn tuovasta rikoksesta vain 50 päiväsakkoa, yhteensä 300 euroa. Mitkä ovat orjakaupan tunnusmerkit? Tämä unkarilainen nainen oli tuottanut maanmiehiään Suomeen töihin ja maksanut heille 600 euron kuukausipalkkaa, ilman mitään ylityö- ja sunnuntailisiä.


Toisessa jutussa taas oli kyse kotimaisista kriminaaleista, joille mätkähti ehdollista ja ehdotonta vankeutta. Tässä jutussa myös raskaan rakennustyön tekijät saivat ehdollista vankeutta, vaikka ainakaan minun mielestäni oikean työn tekeminen ei koskaan voi olla rikollista.

 

YK:n mukaan ihmiskauppa on toisen ihmisen hyväksikäyttötarkoituksessa tapahtuvaa värväystä, kuljettamista, kätkemistä ja/tai vastaanottamista, johon liittyy uhkaamista, pakottamista, orjuuttamista tai harhaanjohtamista

 

Suomessa näitä lakeja sovelletaan ilmeisesti kuitenkin vain suomalaisiin miehiin. Jo nyt Suomessa monille rakentajille ainoastaan pimeä työ on mahdollista, joten näihin rangaistuksiin kannattaa kiinnittää huomiota.