Kuuntelin aamulla radiosta ympäristöministeri Paula Lehtomäen haastattelun näiden Talvivaaran osakkeiden tiimoilta ja minua hämmästytti hänen ylimielinen asenteensa. Ministerin virka on valtakunnan korkeimpia luottamustehtäviä ja heidän pitäisi käsittääkseni olla jotenkin selitysvelvollisia äänestäjilleen. Vaan eivätpä vain näytä olevan, jatkuvasti nämä hyypiöt paljastuvat valehtelijoiksi julkisuudessa, mutta mikään ei muutu. Uraanikin halkeaa, mutta ei kepulainen.

Norjan vaikutusvaltainen ja naispuolinen energiaministeri erosi v. 2009 suhteellisen vaatimattomien verorikkeiden ja kesämökin laittoman laiturin takia. “Ministereiltä edellytetään korkeampaa moraalia kuin tavallisilta kansalaisilta”, lausui tämä ryhdikäs donna lehdistötilaisuudessaan.

Miksi Keskustan puheenjohtajavaalin suuri ennakkosuosikki Paula Lehtomäki yllättäen kieltäytyi ehdokkuudestaan? Miksi Lehtomäen perheessä Talvivaaran osakkeita oli isoäidillä, miehellä ja alaikäisillä lapsilla, mutta ei äidillä?

Sattumoisin äiti oli päättämässä Talvivaaran kaivoksen 50 miljoonan valtionavuista ja kaivokselle kultaakin kalliimmista ympäristöluvista. Nämä ympäristöluvat olivatkin sitten poikkeuksellisen löysäkätisiä, typenpoistoa ei tarvinnut edes harkita. Sama ministeriö ja ministeri on päättänyt haja- asutusaleen jätevesilaista, joka hakee vertaistaan tiukkuudessaan. Tämä laki maksaa syrjäseudun asukkaille ja mökkiläisille järjettömät 2.5 miljardia euroa, saman verran kuin koko Itämeren suojeluohjelma, mutta vaikutukset ovat aivan minimaaliset.

Syrjäseutujen pieneläjiltä on kääritty puhelinlangat rullalle, mutta kännykät ei kuulu ja nettiyhteydet maksavat jopa uuden auton hinnan. Kalliin digiboxin ja vahvistimien ostosta huolimatta televisiota ei saatu koskaan näkymään ja sen lisäksi kaupat ja postit on lopetettu. Uutisiakin voi yksinäinen vaari kysellä vain metsässä pyllisteleviltä thaimaalaisilta marjanpoimijoilta. Siihen voikin sitten rynnätä ympäristöministeriön lähettämä poliisi, joka mätkii sakot huulessa olevasta nuuskasta, seksin oston yrityksestä ja jätevesilain törkeästä rikkomisesta.

Oli kuitenkin hyvä, ettei joku tiukkapipoinen ympäristöministeri päässyt torppaamaan Talvivaaran kaivoshanketta, sillä köyhän Kainuunkin on hyvä viimein päästä maistamaan jonkinlaista hyvinvointia.