Nyt on sikainfluenssa kaatamassa kymmeniä tuhansia ihmisiä petiin ja työpaikoilla tulee olemaan suuri tarve korvaavasta työvoimasta. Yhteiskunnassa on myös monia rakennusalan kaltaisia sektoreita, joilla on jatkuvasti tarjolla lyhyitä työsuhteita. Työttömyyskassoilla on kuitenkin kuukausien jonot korvausten käsittelyssä, joten päiväraha- asiansa viimeinkin kuntoon saanut työtön ei mielellään lähde uudelleen samaan ralliin. Lisäksi työvoimatoimistot mielletään kansalaisten keskuudessa enemmänkin työttömien rankaisemiseen, kuin työpaikkojen välittämiseen keskittyviksi palvelulaitoksiksi. Ja aivan aiheellisesti.

Eräs lähipiirissäni vaikuttava keski- ikäinen nainen jäi viime talvena ensimmäistä kertaa elämässään työttömäksi ja ilmoittautui suoraan jumalalta tuomiovaltansa saaneessa TE- toimistossa. Nainen muisti kuitenkin päivämäärän väärin ja myöhästyi yhden päivän haastattelusta. Tämän seurauksena hän sai kaksi kuukautta karenssia ja päivärahan menetyksen kautta siis varsin kovan taloudellisen rangaistuksen. Siviilissä täytyy olla kyseessä jo melkoinen rikos, että keskipalkkainen suomalainen saisi raastuvassa 2500 euron suuruisen sakon. Itsensä jumalan asettaman TE- toimiston audienssilta myöhästyminen on näköjään verrattavissa kirveellä tapahtuvaan törkeään pahoinpitelyyn. Tämä järkevä nainen otti tietysti yhteyttä tuttuun lääkäriin, joka kirjoitti sairaustodistuksen tuolle myöhästymispäivälle ja niinpä TE- toimisto jo puolen vuoden harkinnan jälkeen pyörsi mielettömän päätöksensä.

Minulla ei viime talvena katsottu olevan oikeutta minkäänlaiseen työttömyyskorvaukseen, koska esittämissäni lukuisissa todistuksissa olivat kyllä työsuhteen alkamispäivä ja työsuhteen loppumispäivä, mutta ne eivät olleet samalla paperilla!! " Täällä TE- toimistossa me noudatamme lakia", totesi vanhempi naisvirkailija ylimielisesti. Loppujen lopuksi jouduin terveellä järjellä ratkaisemaan tuon kuukausien naurettavan väännön ja tämä virkailija pääsi tyytyväisenä hoitamaan tärkeäksi luulemaansa virkaa omassa leikkimaailmassaan.

Suomalaisista valtaisa enemmistö hoitaa työnsä enemmän kuin sataprosenttisesti ja sen takia maamme onkin kaikilla mittareilla mitattuna kärkivaltioita koko maailmassa. Suurin osa meistä kannattaa myös laajaa julkista sektoria, mutta jotkut valtion ja kuntien virastot sahaavat huonolla palvelulla vain omaa oksaansa.