Nyt Lapissa on ihmetelty, kun Kemijoki ei jäädy kovillakaan pakkasilla Rovaniemen ja Kemijärven kohdilla. Syyksi on paljastunut se, että valtion omistama Kemijoki Oy ajaa vettä voimaloiden läpi ja tuottaa sähköä vain kovilla pakkasilla. No mutta sehän on aivan fantastista Suomen huoltovarmuuden kannalta.

Suomen valtio omistaa 50% ja valtion omistama Fortum 28% Kemijoki Oy: n osakkeista.

Meillähän on aina ylpeilty näillä Huoltovarmuuskeskuksilla, joissa on kerrottu olevan jopa vuosiksi kaikkea mahdollista tavaraa sodan tai muiden kriisien varalta. Hyllykilometrejä metwurstipötköjä, juustovuoria, viljaa, polttoaineita, tupakkia, valtavia kasoja karkkipusseja ja suklaata lasten pommisuojissa naposteltaviksi, jne, loputtomiin.

Koronan aikaan niiden avaamisesta ensimmäistä kertaa tuli valtava spektaakkeli, joka saavutti myös maailmanlaajuista huomiota ja ihailua. Mutta eihän sieltä löytynyt kuin vanhentuneita hengityssuojia, hevosajoneuvojen varaosia, pari laatikollista saksalaisilta sotilailta jääneitä kortonkeja, metrisiä koivuhalkoja, jne.

Kemijoen vesivoima on sitä parasta mahdollista huoltovarmuutta ja sitä pitää käyttää harkiten. Joen yläjuoksulla sijaitsevien jättimäisten vesialtaiden vedelle voitaisiin laskea litrahinta, mutta se ei ole aivan bensan hinta. Pelkkä joen talvinen, luonnollinen virtaamahan on niin vähäinen, ettei sillä mitään sähköä tuoteta.

Ajamalla vettä vain kovien pakkasten aikaan Kemijoki Oy saa sähkön hinnan laskemaan koko maassa ja sillä tavalla se ajaa rahaa kaikkien suomalaisten sähkönkäyttäjien taskuihin.

Kemijoki Oy olisi nyt voinut koko syksyn ajaa loilottaa tasaisesti patoaltaansa tyhjiksi ja sähkön halvan hinnan takia yhtiö ei olisi edes voinut tulouttaa rahaa valtiolle. Patoaltaat olisivat olleet tyhjinä jo ennen joulua ja Suomessa olisi nyt pakkaskausilla maailman kallein sähkö.

Tietysti kulutus olisi laskenut hurjasti, koska kaikki tehtaat olisivat suljettuina ja miljoonalta taloudelta olisi sähköt katkaistu.

Kerrankin voi Suomen valtion ja Fortumin touhuissa nähdä jotain järkeä ja isänmaallisuutta. Fortumin kohdalla se on tosin pelkkää ahneutta, koska taas kerran ne jakavat voitot ja bonukset vain korkeimman johdon kesken.