Joskus kauan sitten samalla työmaalla oli hipinoloinen mittamies, joka kertoi minulle Estelle- projektista. Kysymyksessä oli vanha purjelaivan raato, jota joukko vapaaehtoisia kunnosti  Turussa ja jolla oli tarkoitus purjehtia Afrikkaan viemään avustustarvikkeita, tuoda takaisin reilun kaupan tuotteita ja toimia Reilun Kaupan aatteen lippulaivana ja keulakuvana.

Tähän Estelleen kerättiin rahaa ja 500 markan lahjoituksella pääsisi mukaan ja saisi vielä komean kunniakirjankin seinälle laitettavaksi.

Olin siihen aikaan avosuhteessa parikymppisen akateemisessa koulutuksessa olevan naisen kanssa, joten ymmärsin heti millainen arvo tuollaisella kunniakirjalla olisi. Särmikkäänä ja liiankin usein korkeaan elämään sortuvana ihmisenä voisin aina parisuhteen ollessa katkolla osoittaa tuota kehystettyä osakaskirjaa seinällä ja sanoa : kato nyt jumalauta, siinä on ihmisen hyvyys oikein kehyksissä, eikö mikään enää riitä! Tämän jälkeen saisin anteeksiantoa, pizzaa, olutta, torttua ja piparia vaihtelevassa järjestyksessä.

Sijoitin siis tuon 500 markkaa maailman ja oman itseni pelastamiseen, mutta mitään osakekirjaa en milloinkaan saanut. Turkulaiset hipit ilmeisesti ostivat sillä rahalla punaviiniä, hashista ja pizzaa, sekä pitivät vielä hurjia sukupuoliorgioita siinä laivanraadossa.

Valmistuihan se laiva lopulta purjehduskuntoon ja sillä tehtiin ainakin yksi Afrikan- matkakin. Tästä reissusta oli jokin dokumenttiohjelmakin, koska täytyyhän Yleisradion porukoidenkin päästä ulkomaille juopottelemaan.

Tänään luin Hesarista, että nyt tuo Estelle on menossa murtamaan Gazan saartoa. Ulkoministeriö varoittelee ja onhan jo aikaisemminkin nähty miten siinä käy. 

Sattumoisin minä vielä toissapäivänä aloin lukea uudelleen Leon Urisin  kirjaa Exodus, joka kertoo keskitysleireiltä pelastuneiden juutalaisten matkasta kotimaahansa ja Israelin perustamisesta.

Hävittyjä sotia on enää turha jatkaa, joten upporikkaat arabivaltiot olisivat voineet jo ajat sitten asuttaa samaa kieltä puhuvat uskon- ja heimoveljensä. Olisihan se merkillistä, jos Karjalan evakot asuisivat vieläkin Joensuuta ympäröivissä metsissä: ampuisivat välillä 10. 000 rakettia Pietariin ja sitten oltaisiin niiiiiiiin kauhuissaan, kun sieltä tulisi jotain takaisinkin.

Tuota alkuperäistä Estelle- projektia minä pidän edelleenkin hyvänä ja ostan aika usein myös Reilun Kaupan tuotteita.