Joskus 15 v sitten sain töissä naulan silmääni: se leikattiin ja ommeltiin kuntoon, mutta näkö heikkeni jonkin verran. Siitä lähtien on vakuutusyhtiö korvannut täysimääräisesti silmälasini. Viime kesänä kävin taas silmälääkärissä ja tilasin uudet fototrooppiset silmälasit ja Instrumentariumin kahdet lasit yksien hinnalla tarjoamat tavalliset lasit. Kaupan tiloissa praktiikkaansa pitävä silmälääkäri unohti kuitenkin ensin lähettää paperit vakuutusyhtiöön ja kerran pisti vielä väärän lausunnonkin. Asia venyi ja venyi.


Eilen viimein kuitenkin tuli vakuutusyhtiön myönteinen päätös ja hain nuo kahdet lasini. Kerroin myyjälle minulle viivästysten takia luvatusta 20% alennuksesta ja kysyin voisivatko he samaan rahaan pyöräyttää töissä käytettävät suojalasit vahvuuksilla. Se sopi. Siinä rupatellessamme silmäilin uudelleen vakuutusyhtiön kirjettä ja huomasin tekstissä seisovan sitoutuu korvaamaan fototrooppiset silmälasit ja aurinkolasit vahvuuksilla.  Ja ei kun aurinkolasihyllyyn karmeja valitsemaan ja monitehohionnalla nekin tietysti. Optikko puhalteli tässä vaiheessa jo paksuja ja kysyi korvausten mahdollista ylärajaa. Meille rakentajille vain taivas on kattona, sanoin ja kysyin vielä huumorimielessä mahdollisuutta saada jonkinlaiset juhlimislasit. Niissä voisi olla snorkkeli mukana, jos vaikka kapakkireissulta palatessaan sattuu tulvaojaan kaatumaan. Parin viikon kuluttua minulla on kuitenkin nyt neljät uudet lasit, joka lähtöön ja säähän omat. Tosin Amerikassa olisin saanut tuosta vammasta 110 miljoonaa dollaria, josta asianajajan palkkion jälkeen olisi jäänyt vielä 10 milliä itsellenikin.


Maanantaista alkaen meille pitäisi tulla työmaalla ehdoton suojalasipakko, nyt on vain huomauteltu asiasta. Työnjohto on ilmoittanut poistavansa säälittä työmaalta ilman suojalaseja olevat. Minä puolestani ehdotin jokaisen rikkojan lähimmän esimiehen rankaisemista: käärmeeltä on aina pää katkaistava, on aivan turhaa leikellä pyrstöstä viiden millin siivuja. Innovatiivisuuteni sai niin kylmän vastaanoton, että ymmärrän hyvin noiden brändityöryhmien tehtävän mahdottomuuden. Olen kyllä aiemminkin nähnyt vakavia työsuojelurikkomuksia tehneitä poistettavan työmailta ja aina tämä ankara sääntöjen tulkinta on koskenut vain suomalaisia. Nyt siitä tehdään loppu ja tasa- arvoa tarkastellaan siinä muodossa kuin se esitetään YK: n peruskirjassa.