Afganistan on Suomen kehitysavun pääkohde, joten lienee paikallaan muistella Ranskan tv: n 10- 15 vuotta sitten maasta tekemää dokumenttia. Eihän tilanne ole siitä ainakaan paremmaksi muuttunut, joten samalla voi arvioida mihin nuo Suomen Afganistaniin pumppaamat 850 miljoonaa on käytetty. Ja käytetään tulevaisuudessa, koska Suomi aikoo jatkaa edelleenkin Afganistanin avustamista, kuten Norja ja muutkin Suomen kaltaiset rikkaat öljyvaltiot.

Silloin vuosia sitten USA ilmoitti rakentaneensa pelkästään Kabuliin 500 uutta koulua ja tästä riemuittiin kaikissa Suomenkin uutisissa.

Ranskalaiset televisioyhtiöt tekevät kuitenkin laadukasta tutkivaa journalismia ja ne päättivät selvittää asioita vähän tarkemmin. Tv- ryhmä otti Kabulissa yhteyttä USA: n suurlähetystöön ja kaikkiin mahdollisiin avustusjärjestöihin, mutta missään ei pystytty antamaan näiden uusien koulujen osoitteita. Koko mahtava uutinen oli 100% valhetta, jotta saataisiin vain Suomen kaltaiset hyväuskoiset hölmöt rahoittamaan Afganistanin sotaa.

Tuo ranskalainen ryhmä löysi vain yhden ison tontin, jolla oli valtavia kylttejä paikalle tulevasta uudesta ja hienosta koulusta. Nuo kyltit olivat kuitenkin seisoneet paikalla jo vuosia, mutta yhtäkään lapiollista ei ollut kaivettu.

Tv- ryhmä otti sitten YK: n arkistoista erään nimeltä mainitun koulun ja lähti seuraamaan sille myönnetyn kahden miljoonan dollarin käyttöä. Heti ensimmäisenä YK otti rahoista kolmanneksen omiin hallintokuluihinsa. Seuraavaksi loput rahat siirtyivät italialaiselle avustus- ja konsulttiyritykselle, joka otti toisen kolmanneksen rahoista omiin menoihinsa.

-Pittää soitella, paperia kulluupi ja tietokoneet maksavat, selitti kaksi sliipattua miestä kiusaantuneen näköisinä pikkuisessa Italian toimistossa.

Seuraavaksi Tv- ryhmä matkusti Kabuliin tuota koulua katsomaan ja siellä rehtori hämmästyi kuullessaan koulunsa saamasta kahden miljoonan dollarin potista. Hän kuitenkin muisti siellä tehdyn remontteja: ovi oli vaihdettu, seinien rappauksia korjattu ja jotain muuta pientä. Oman arvioni mukaan korkeintaan muutamilla tuhansilla dollareilla, joten käytännössä tuokin 2 miljoonaa dollaria varastettiin kokonaan.

Tämä ranskalainen ryhmä esitteli sitten kuvaa Kabulin rikkaiden asuinalueelta, missä 5- 15 huoneen linnamaisia luksustaloja riitti korttelikaupalla. Toimittajat ihmettelivät hieman, miten 1. 000 dollaria kuukaudessa tienaavilla valtion virkamiehillä on varaa tällaiseen. Mutta mitäpä sitä ihmettelemään, kun Suomen ja Norjan kaltaiset upporikkaat öljyvaltiot syytävät rahaa maahan.

Taisi olla vain vuosi sitten, kun Yle esitti brittiläisten tekemän dokumentin talibanien uudelleen valtaamilta alueilta. Kaikki tyttökoulut oli suljettu, sen opettajat kertoivat aivan avoimesti. Pojillekin opetettiin enimmäkseen vain Koraanin säkeitä ja sitten käsityötunnilla tietysti kurkunleikkausta ja naisten kivittämistä.