Olen seuraillut Alfa- televisiosta sarjaa Vyö ja Tie, tai Uusi Silkkitiekö se on nimeltään. Kyseessä on aivan valtava projekti, johon Kiina ilmoitti heti alussa (2015) sijoittavansa 900 miljardia dollaria.

Sitä rakennetaan jo vauhdilla Aasiassa ja tuo televisiosarja näyttää mahtavia rakennusprojekteja, mutta myös niiden vastustajia haastatellaan. Mekong joen varrella sijaitsevien maiden asukkaat vastustavat suuria patovoimaloita ja ne on toistaiseksi keskeytetty.

iron_silk_road.jpgUz-map.jpg

Mongolian osuudessa paljastui yllättäen, että 60- 70% mongolialaisista pitää Venäjää parhaana naapurinaan ja kiinalaisia rakentajia vastaan oli jopa hyökätty. Syynä tietysti maassa 60 vuotta vallinnut neuvostomielinen hallinto ja kun muina vaihtoehtoina on ollut vain Kiina. Lisäksi mongoleilla ja kiinalaisilla on tuhansien vuosien valtakamppailun ajoilta vielä paljon selvitettäviä asioita.

Uzbekistanin osiossa taas nähtiin projektin hyödyllisiä puolia. Maalla ei ole mitään meriyhteyksiä, kuten ei ole myöskään Kirgisialla, Tadzikistanilla ja Kazakstanilla. Näille maille paranevat rautatieyhteydet Kiinaan, Venäjälle ja Eurooppaan ovat tärkeät. Ja noiden rautatie- ja valtatieyhteyksien parannuttua tulee miljoona kiinalaista yritystä valtavine rahakirstuineen ja ne tuovat mukanaan jo maailman parasta tekniikkaa.

Nuo "stanit" ovat muslimivaltioita, mutta pitkän neuvostoajan aikana niiden kansat oppivat maalliseen islamiin. Naisista harvat käyttävät huntua ja heidän työssä käyntinsä on aivan itsestäänselvyys. Näissä maissa on myös tehokas koulujärjestelmä, joka lienee lähellä suomalaista tasoa.

Kiina rakentaa noihin maihin valtavia teollisuuspuistoja, jotka saavat helposti hyvin koulutettua ja motivoitunutta työvoimaa. Näissä maissa suurin osa kansasta elää maataloudesta ja Kiinassahan heidän tuotteilleen on rajattomat markkinat. Kiinalaiset olivat jo rakentaneet Uzbekistaniin tuhansia "närpesmäisiä" kasvihuonekaupunkeja, joissa uusimmalla tekniikalla saatiin kolme satoa vuodessa ja joiden tekniikkaa ja lämpötiloja ohjattiin Shanghaista.

Onko tämä Suomen ja Närpesin malli sitten parempi: rakennetaan kasvihuoneet ja maatilat tänne ja tuodaan sitten kymmeniätuhansia halpatyöntekijöitä poimimaan satoa! Samoin Suomi ottaa velkaa ja ajaa sitten kuorma- auto lasteittain tätä velkarahaa Välimeren maiden taloutta nostamaan. Sitten tyttöhallitus väittää Suomen talouden parantuvan tällä tavalla!!! Ehkäpä upporikas Norja sitten tekee saman ja ajaa velkoihinsa sortuneeseen Suomeen rekkalasteittain rahapaaleja. En tiijä, sen näkevät sitten tulevat sukupolvet.