On heinäkuun 6. päivä vuonna 2020, siis Eino Leinon päivä ja kello osoittaa 03.00 yöllä. Meri Suomenlahdella on tyyni ja ilma aurinkoinen. Suomalaiset veneilijät huomaavat ison venäläisen sotalaivan seisovan Hangon edustan kansainvälisillä vesillä. Laiva on juhlaliputuksessa ja nettiä selailtuaan veneilijät huomaavat myös Venäjän presidentin lipun olevan vedettynä ylös.

Suomen mantereelta lähestyy iso sotilashelikopteri, joka laskeutuu laivalle. Pian tämän jälkeen laivan lippumereen nousee myös Suomen tasavallan presidentin lippu ja veneilijät ymmärtävät niin Venäjän presidentti Putinin, kuin Suomen presidentti Niinistönkin olevan laivalla. Historiaa tuntevat muistavat hyvin presidentti Kekkosen ja pääministeri Kosyginin samankaltaisen tapaamisen noottikriisin aikaan.

Seuraavana iltapäivänä presidentit pitävät yhteisen tiedotustilaisuuden laivalla. Euroopan Unioni ei ole Venäjän lukuisista pyynnöistä huolimatta poistanut Venäjän pakotteitaan. Tämän takia Venäjä on päättänyt ottaa ensimmäisen askeleen sovinnon tiellä ja poistaa kaikki asettamansa pakotteet Suomelta ja Virolta. Venäjä antaa myös täyden tullivapauden näiden maiden maataloustuotteille.

Lisäksi on päätetty rakentaa puuttuva 60 kilometrin rautatie Sallasta Muurmannin rataan. Näin Muurmannin alueella asuvien miljoonan ihmisen huolto saadaan hoidettua sujuvasti Lapin satamien ja rautateiden avulla. Myös Lapin valtavat matkailu- ja palveluelinkeinot ovat näin Muurmannin alueen asukkaiden käytössä. Heille matkat lähimpiin kotimaisiin ja ulkomaisiin lomakohteisiin ovat tuhansia kilometrejä, mutta tällainen ilmastoa säästävä rautatieyhteys parin sadan kilometrin päässä oleviin kohteisiin on molemmille kansoille valtava mahdollisuus.

Tämän uuden rautatien nimi on Naisten väylä ja Venäjän valtio maksaa kokonaan sen rakentamisen. Tuolla nimellä halutaan korostaa naisten tasa- arvoa molemmissa maissa ja se on Venäjän kansan lahja Suomen kansalle. Venäjä on jo tehnyt sopimuksen kiinalaisen yrityksen kanssa ja tämä yritys oli luvannut rakentaa radan kolmessa vuorossa ja 30 päivässä.

Taustaa. Presidentti Niinistö oli kesäkuun lopussa kutsunut koolle Suomen turvallisuus- ja ulkopolitiikasta vastaavan TP- UTVAN ja kertonut tästä Putinin tarjouksesta. Eurooppa- ministeri Tytti Tuppurainen oli hallituksen APUVA- nyrkin puheenjohtajan ominaisuudessa vastustanut jyrkästi minkäänlaisen sopimuksen tekemistä Venäjän kanssa. Tuon APUVA- nyrkin hallitus oli perustanut, jotta kaikenlaista taloudellista apua saataisiin mahdollisimman nopeasti toimitettua Afrikkaan, lähi- Itään, Välimeren maihin ja kaikille maailman kansoille. Ulkoministeri Pekka Haavisto ei osallistunut kokoukseen, koska hän seurasi ylivuotisten Tiernapoikain esitystä Ulkoministeriön saunaosastolla.

Tasavallan presidentti oli kuitenkin huomauttanut, ettei Suomi ole poistamassa omia EU- pakotteitaan, koska siitä voidaan päättää vain Brysselissä ja se veisi vuosia. Hän on Viron johdon kanssa neuvoteltuaan päättänyt näiden maiden ottavan vastaan tämän Venäjän harvinaisen reilun tarjouksen. Kysymyshän on jo kokonaisten kansakuntien selviytymiskamppailusta.