Otto Wille Kuusisen hallitus oli viralliselta nimeltään Kansanhallitus ja Sanna Marinin Kansanrintamahallitus. Rintojen maininta tässä Marinin hallituksessa tuntuu enää hieman liioittelulta, koska uhkea Katri Kulmuni lähti ja tilalle tuli lautamainen Matti Vanhanen.

Näille kansaa korostavilla hallituksilla on kuitenkin yhteistä se, että ne ajavat enimmäkseen aivan vieraiden kansojen asioita, kuten O. W. Kuusinen ja Tytti Tuppurainen ovat aivan julkisestikin ilmoittaneet. 

Suomi on uppoamassa ennätysmäisen syvään lamaan jo nykytiedon perusteella, sitten ovat vielä kaikki koronan toiset aallot erikseen taivaanrannalla kummittelemassa.

 Sen takia onkin mukava lukea tällainen positiivinen uutinen maaseudulta, missä 16- vuotias Eero muutti eläinharrastuksensa yritykseksi ja hankkii sillä tuloa itselleen, sisaruksilleen ja vanhemmilleen. Tällaista tapahtuu tietysti pilvin pimein ympäri Suomea ja myös kaupungeissa nuoret perustavat ruohon leikkuuta yms.  myyviä yrityksiä.

Kotimaan matkailu on kasvanut hurjasti tänä kesänä ja tämä kehitys tulee varmasti jatkumaan. Olen asunut jo useita kymmeniä vuosia pk- seudulla, mutta aina rakennusalalle tyypillisen työttömyyspätkän iskiessä olen käynyt maaseudulla tekemässä pientä keikkaa: rantasaunaa, laitureita, mökkiremonttia etc. Sata kilometriä pois Helsingistä ja siellä on aivan erilaiset ihmiset ja erilainen Suomi, joskus tulee jopa se tarunhohtoinen ja jo kadonneeksi luultu Impivaara mieleen.

 Kyllä, olen tehnyt ne hommat aina pimeinä ja nostanut samalla työttömyyskorvausta. Meillä kantakirjasuomalaisilla miehillä kun on aina ollut käytännössä jo tuo intersektionaalisen feminismin kastijako, joten julkisen sektorin palveluista olemme saaneet vain sen vähimmän mahdollisen ja senkin vain valittamalla ja puolen vuoden viiveellä. ”Voit täyttää sen kaavakkeen, mutta aikoja et tule ikinä saamaan”, sanottiin minulle hammashoitolassakin, vaikka yleensä meidät pistetään sanaa sanomatta jonon hännille.

Joskus 15 vuotta sitten Suomessa käytiin vuosia keskustelua julkisen sektorin tuottavuuden lisäämisestä. ”Jos Suomeen halutaan luoda etuoikeutettu julkisen sektorin rälssi, niin tehdään sitten niin”, lausui Osmo Soininvaara kyllästyneenä jossain vaiheessa.

Tuottavuuden lisäämisen voisi helposti käsittää niinkin, että henkilökunta rupeaa tekemään enemmän töitä. Suomessa ei kuitenkaan siihen edes pyritty, vaan kaiken maailman tarkastajille ja byrokraateille annettiin oikeus korottaa rajusti lupa- ja tarkastusmaksuja. Näin ollen he saattoivat jopa vähentää työntekoaan ja palkattiin vaan lisää tarkastajia. Eräskin maatila oli kaksi kertaa laajentanut toimintaansa (maatila- karjatila- kotieläintila), mutta viranomaiset tekivät sinne aina kolme erillistä tarkastusta ja aina hunajaisen laskun kanssa. Olivatko peräti samat tarkastajatkin, sitä ei lehdessä kerrottu.

Tämä hallitus tulee nyt lisäämään ankarasti kaikenlaista byrokratiaa, uusia lupia ja lupamaksuja keksitään, sekä verotus vedetään taivaisiin. Vaikka muualla Euroopassa tehdään täysin päinvastoin. Jokin kunta voisi näyttää tässä mallia ja hoitaa itse kaikkien kuntalaisten pieneen yritystoimintaan liittyvät tarkastus- ja lupamaksut.

Ilmeisesti jopa 100. 000 ihmistä jätti noudattamatta tuota paskalakia, joten toivoa on.