Tämän vuoden alussa Etiopiaa hallinnut vallankumouspuolue valitsi ensimmäistä kertaa johtajan, joka edustaa maan suurinta heimoa ja vuosia jatkuneet mielenosoitukset loppuivat kuin seinään.

Heinäkuun alussa taas Etiopia ja Eritrea lopettivat 20 v kestäneen sotansa ja Etiopia luopui kaikista aikaisemmista vaatimuksistaan. Jostain syystä Somalian presidenttikin oli mukana yhteiskuvissa, joten kulisseissa saatetaan kehitellä vielä lisää yllätyksiä.

Tällä viikolla Etelä- Sudanin presidentti solmi rauhan maansa kapinallisten kanssa ja armahti kaikki kapinaan osallistuneet. Näiden johtaja sai jopa varapresidentin viran itselleen, joten kovin on suvaitsevaista menoa nyt Afrikassa.

Tämä hulvaton rauhankaruselli pyörii nyt Etiopiassa ja sen naapurivaltioissa, joten jäljet johtanevat Kiinaan. Se kun on tehnyt jättimäisiä sijoituksia koko Afrikkaan, mutta ennen kaikkea Etiopiaan. Kiinalaiset kaavailevat tästä maasta uutta "maailman tehdasta" , rakentavat rautateitä, satamia, kaikkea mahdollista ja vesivoimaakin peräti 30 Olkiluoto kolmosen verran. Näin ollen on itsestäänselvää, että he haluvat vakaan ympäristön ja onhan siellä Etelä- Sudanin öljyt ja muitakin herkkua tarjolla. Eivät nyt sentään kiinalaisetkaan rupea lahjoittamaan satoja miljardeja dollareita, vaikka kuinka neekeri  olisi.

Vai olisiko EU: n malli parempi. Ranskan Macron on nyt jo monien mielestä EU: n kiistaton johtaja. Ranskalaisia sotilaita on ties kuinka monessa Afrikan maassa ( Mali, Libya,Tsad, Mauritania, Burkina Faso,Norsunluurannikko etc ) ja näissä maissa myös Ranskan pommikoneet kylvävät demokratian ja vapauden tulta kansalaisten niskaan. Tuo taistelu on siirtynyt jo Ranskan kaduillekin, joita vartioivat aseistetut sotilaat ja missä uhrimäärät saattavat olla jo suurempia kuin itse Afrikassa.

Pekka Haavisto on noiden alueiden erikoismies ja hänkin näkee kehityksen erittäin myönteisenä. Noin monen kriisipisteen häviäminen kertalaakista on hyvä uutinen pakolaisongelmien kassa painivalle EeUulle. Lisäksi Etiopia oli jo ennestään Afrikan suurin pakolaisten vastaanottaja, joten sinne EUkin voi nyt rakentaa monenlaista "kestitysleiriä" ja kaarnavenetehdasta.