Causesculaisen pompöösi Suomen kansallisoopperamme rakennettiin 1990- luvun Suuren Laman aikaan. Silloin elettiin vielä tuota ahdistunutta impivaaralaisuuden aikaa ja sen takia se rakennettiin kokonaan suomalaisella työvoimalla. Poissa on kuitenkin Impivaaran ahdistus ja Kansallisoopperassa pyörii Sofi Oksasen Puhdistus. Virolaistaustaisen Sofin väkivaltakipaletta esittää Tallinnan ooppera ja se on ollut jymymenestys.

 

Tallinnassa tuolle projektille ei ollut riittävästi resursseja, mutta Helsingistä niitä löytyy. Meillä kun jokaista oopperalippua tuetaan verovaroista 150- 300 eurolla. Lisäksi suuri osa yleisöstä on vielä eri yritysten maksamilla korruptiovierailuilla ja niiden tekemien verovähennysten kautta  pääsevät tavalliset veronmaksajatkin vielä kerran osallistumaan tähän kulttuurinautintoon. 

 

 Suomen työkansa rakastaa oopperaa: sen on herrasväki todistanut näillä jättimäisillä satsauksillaan omaan Kansallisoopperaamme, mutta vielä paremmin sen todistaa tavallinen rahvas matkustamalla suurin joukoin Tallinnaan katsomaan sikäläistä oopperaa. Heillä kun ei ole verovaroista tehtyjen kulttuurisatsausten jälkeen enää varaa mennä siihen täällä maksamaansa oopperaan ja paluumatkalla voivat sitten kantaa 100 miljoonaa litraa Lapin Kultaa ja muuta verovapaata olvia omiin pikkuisiin impivaaroihinsa.

 

 Nyt on kuitenkin kansainvälistyneen Suomemme talous tiukoilla ja kaikkialta leikataan. Poliiseja on enää sadan kilometrin välein, armeija mahtuu pian kahteen kasarmiin (toinen ruotsinkielinen) ja nyt ollaan jopa Kansallisoopperan budjettia leikkaamassa.

 

Mikäli oopperataloa rakennettaisiin nyt, niin Olkiluodon ydinvoimalan, Musiikkitalon ja kaikkien muidenkin rakennustyömaiden tapaan tekijät olisivat ulkomaalaisia. Perussuomalaiset suosi puoluetoimistonsa remontissa suomalaisia rakentajia ja tuosta “ulkomaalaisten syrjinnästä”  nousi valtaisa kohu.

 

Espanjassa eläkeläisillä on täysin ilmaiset lääkkeet, mutta Suomessa lääkekorvauksia leikkaamalla saatiin 120 miljoonaa lisää rahaa valtion kassaan. Nekin rahat menevät taas pikavauhtia Espanjan seuraavaan avustuspakettiin. Barcelonan maailmankuulu ooppera jouduttiin sulkemaan säästöjen takia, mutta sulkemalla oman Kansallisoopperamme saamme ehkä tuon Katalonian ylpeyden taas avattua.

 

 Suomalaiset oopperalaulajat, kapellimestarit ja tanssijat menestyvät mainiosti ulkomailla, mutta nyt he ovat “hinnoitelleet itsensä ulos” Suomessa. Kansallisoopperan lavastevaunut tilattiin jo Virosta , joten eiköhän olisi korkea aika antaa koko laitos virolaisille pyöritettäväksi.

Oopperamme eessä,

pitkä leipäjono on.

Tuollaisen oopperan kantaesitys saattaa jo ensi kevätkaudella kuulua entisen Kansallisteatterimme tiloissa toimivan Baltiskij Operan ohjelmistoon ja libretosta vastaa kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki. Hänen edustamansa työväenpuolue on jo ajat sitten hylännyt persuuntuneen työkansan asian ja uuden luokkataistelun rintamalinjat on vedetty kulttuuriväen sisälle. Pienellä kirveellä kaadetaan pieniä puita ja pikkuinen puolue hoitaa pikkuisia asioita. Oopperasta Paavo on löytänyt porvarillisen eliittikulttuurin Akilleen mutterin ja sitä hän nyt hieroo tennarinsa kantapään alla.

 

Katselin muuten viikolla eteläafrikkalaisesta Steve Bikosta tehdyn elokuvan ja siinä puhuttiin ivallisesti kuinka mustien pitäisi opetella käyttämään veistä ja haarukkaa. Jörn Donnerhan toivoi myös jokin aika sitten radiossa perussuomalaisten opettelevan tämän kulturellin taidon. Keskivertopersun kun sanotaan syövän haarukka oikeassa kädessään ja pyyhkivän suutaan vasemmalla. Donnerilta löytyy enemmän kunnioitusta sellaisille kulttuureille, joissa syödään oikean käden sormilla ja vasemmalla kädellä pyyhitään sitä ruuansulatuskanavan toista päätä.

 

Jos kerrotaan lääkärin parantaneen potilaan, niin kenellekään ei tule mieleenkään, että hän olisi ampunut potilaansa. Ja jos lääkäri amputoi potilaan jalan, niin silloin kerrotaan hänen joutuneen amputoimaan potilaan jalan. Mutta jos valtiovalta tekee jonkun uudistuksen, niin se tietää aina kansalle jonkin edun poistamista, toimintojen vähentämistä ja työpaikan menetystä suurelle määrälle ihmisiä. Siis lisää kurjuutta vain, ei mitään uutta ja parempaa.

 

Tässä koko jutussa ei ole hevon helvetin järkeä, eikä päätä eikä häntää, mutta eipä ole nykyisissä Suomen muissakaan touhuissa.