Vuonna 2012 Suomen terveydenhoitokustannukset olivat 17.5 miljardia euroa. Pelkästään valtion ja kuntien siis, siihen päälle sitten vielä ihmisten palvelumaksut ja yksityislääkäreille maksamat miljardit.

Näistä rahoista on kysymys Sote- ratkaisussa ja näistä miljardeista mahdollisimman paljon kokoomus haluaa ohjata yksityisille lääkäriasemille, kansainvälisille yrityksille ja veroparatiiseihin. Yksityinen sektori jää nyt julkisen sektorin alihankkijaksi,  sanoo kokoomus ja juuri niinhän sen pitääkin olla.

Julkinen terveydenhoito on tasa- arvoista, jolloin vähäväkisetkin voivat saada täyden hoidon. Jopa tavallisen työmiehenkin syöpä hoidetaan ja pysähtynyt sydän lyödään voimavirtasähköllä käyntiin.

Muistan kaukaisesta lapsuudestani Lapissa erään lääkärillä käynnin. Olin alle 10- vuotias. Silloin ilmeisesti Etelä- Suomessa oli jo julkinen terveydenhoito, mutta Lapissa olivat yksityislääkärit. Varhain aamulla matkustin jollain satunnaiskyydillä 50 km kirkonkylään. Muutaman tunnin kuluttua pääsin lääkärille selvittelemään jatkuvia korvakipujani.

Silmiinpistävän ylimielinen lantalainen lääkäri kyseli jotain, vilkaisi korvaani ja haki jonkin pilleripurkin. Olisivatko ne olleet hänen rotukoiransa vanhentuneita vitamiinipillereitä, mutta eivät ne ainakaan mitään tuskalliseen vaivaani vaikuttaneet. Lopuksi oli maksun aika ja se suoritettiin pöydän yli käteisellä. Tuo ylimielinen mulkvisti nokki pieneltä kämmeneltäni ne viimeisetkin kolikot, jotka äitee oli ruokarahoiksi tarkoittanut. Muistan vielä tuon mulkvistin nimenkin, mutta en nyt viitsi tähän laittaa.

Onnikka kotikylääni meni vasta myöhään illalla, joten koko päivän sain kävellä nälkäisenä  pitkin ankeaa kylänraittia, pakkasen paukkuessa ja korvasärystä kärsien.

Olin tänä kesänä kuulontutkimuksissa monessa eri julkisen sektorin paikassa. Palvelu oli äärimmäisen ystävällistä, täsmällistä, ja viimeinen naislääkäri lupasi jopa heidän hoitavan korvaushakemukseni eteenpäin vakuutusyhtiölle.

Tässä elämäni varrella olen nähnyt Ruotsissa todellisen hyvinvointivaltion ja Suomessakin vilauksen sellaisesta, mutta nyt ollaan taas menossa kohti tsaarinaikaista kurjuutta.