Espoon vihreät ovat ryhtyneet ajamaan Suomenojan lintukosteikon kiireellistä suojelua, koska monilla tahoilla halutaan rakentaa nämä arvokkaat rantamaat. Näissä rakennusmaissa ja pääkaupunkiseudun uuden jätevedenpuhdistamon sijoituksessa puhutaan sadoista miljoonista euroista ja aluesuunnittelusta sadaksi vuodeksi eteenpäin.

Espoon ja Helsingin rajavesillä sijaitsevan Laajalahden Espoon puoleinen osa on monta kertaa Suomenojan kosteikkoa suurempi ja suurelta osin jo suojeltu. Tässä erittäin matalassa (1- 2 m) Espoon puoleisessa osassa sijaitsee pieni venesatama, josta on kuitenkin monien kilometrien matka Länsiväylän silloilta alkavalle "varsinaiselle merelle". Olen tämän Laajalahden venesataman lisäksi pitänyt venettä kahdessa muussakin Espoon satamassa ja Laajalahti on ehdottomasti huonoin.

Siirretään siis tuo satama muualle ja rakennetaan muutama pieni keinosaari Laajalahden Espoon puoleiseen osaan. Näin saadaan huomattavasti Suomenojan kosteikkoa suurempi lintuparatiisi Helsingin ja Espoon rajalle. Suurena alueena se on helpompi säilyttää jatkossakin, koska tuota Suomenojan pientä kosteikkoa ollaan 20 vuoden kuluttua kuitenkin taas rakentamassa.

Liejukanat ja muut suojeltavat linnut löytävät kyllä tuon 10 kilometrin päässä sijaitsevan uuden pesimisalueen. Eiväthän Suomen 8000 asunnotontakaan ole mihinkään hävinneet, vaikka pesänrakennus on päättäjien toimesta tehty heille mahdottomaksi. Vaikka noillakin perkeleen kurjilla suomalaisilla on tietääkseni jonkinlainen YK: n ihmisoikeusjulistuksessa annettu suojelupäätös päällänsä. Jos herrasväkeä nyt tuollainen jaksaa kiinnostaa.