Perinteisissä japanilaisissa kodeissa istutaan tatamimatoilla ja huoneet jaetaan paperisilla seinäkkeillä. Viimeistään nyt jokainen ymmärtää miksi; maanjäristyksen sattuessa ollaan jo valmiiksi lattialla, eikä kaatuvista kevyistä seinäkkeistä koidu mitään vaaraa. Näin ovat he vuosituhansien aikana mukautuneet jatkuviin maanjäristyksiin ja eläneet sopusoinnussa tuliperäisen saarensa luonnon kanssa.

 

 

 Toisin on nyt, kun 53 ydinvoimalaa on rakennettu maanjäristysalueille ja jopa rannikolle kymmenien metrien korkuisten tsunamien huuhdeltaviksi. On äärimmäisen hermoille käypää asua päreiksi posahtaneen ja kytevän voimalan vieressä. Suunnittele siinä sitten tulevaisuuttasi, kun seuraava järistys voi sytyttää helvetillisen ahjon, joka levittää polttavaa säteilyään satojen kilometrien päähän.

 

 

  Japanilaisia on 127 miljoonaa ja uskon osan heistä rupeavan katselemaan asuinpaikkaa vähän turvallisemmilta seuduilta. Uusi globaali ihminen on sellainen, ei sitä esi- isien hautapaikat enää pidättele. Mitään massavaellusta ei varmasti tule, mutta nuoria ja hyvin koulutettuja japanilaisia alkaa taatusti hakeutua muualle. Etupäässä Amerikkoihin, mutta myös turvallisen Euroopan ilmastoltaan Japania muistuttavat pohjoiset seudut kiinnostavat varmasti monia. Nämä äärimmäisen ahkerat ja kiltit ihmiset tulevat rahaa taskussaan ja monilla on vielä jonkinlaisia mullistavia patenttejakin mukanaan. Onneksi meillä on nämä Finnairin suorat lennot Tokioon. 

 

 Länsimaat ovat nyt alkaneet pommittaa Libyan Gaddafia pois vallasta ja muiden arabivaltioiden tyrannit antavat tälle täyden tukensa. Demokraattisille voimille pitää kuulemma antaa mahdollisuus ja rauhan Nobelilla palkittu Obama heiluu siellä taas ylimmäisenä sotapäällikkönä. Ruvetaanko seuraavaksi kaatamaan Saudi- Arabian kuningashuonetta ja muita sheikkien johtamia pikkuvaltioita. Noissa öljyvaltioissa on miljoonia siirtotyöläisiä , jotka hoitavat kaikki työt, mutta vailla mitään oikeuksia. Sairastuneet ja rammoiksi piestyt lyödään lentokoneisiin, samoin kuin epäselvissä oloissa kuolleetkin. Heidän oikeuksiensa vuoro ei tule ilmeisesti koskaan.

 

 

Japanilaisilla on maailman toiseksi vahvin talous ja kansakuntana he selviävät mistä tahansa, mutta tuo arabimaiden kaaos on täysin hallitsematon. Ja lähempänä. Vääntävät vielä koko touhun uskonsodaksi ja sitten on Ranskakin ihmeissään 10 miljoonan musliminsa kanssa. Noista arabimaistakin saamme varmasti ottaa pakolaisia vastaan, mutta näillähän ei ole yleensä edes papereita taskussaan. Lentokoneista astuu kylmän maamme kamaralle väsyneitä lapsipakolaisia, joille maailman kilteimmät tytöt tarjoavat maitoa ja tuoretta pullaa. Vasta sen jälkeen mennään pikkuiset massut täynnä pesulle ja parranajoon.