Uutisissa kerrottiin julkisen terveydenhoidon romahtavan tulevaisuudessa ja tuollaiset ennusteet tahtovat valitettavan usein myös toteutua. Oikeisto on Suomessa aina suosinut terveydenhoidon yksityistä sektoria ja rahakkaan  työterveyshuollon antaminen sinne on yksi syy julkisen puolen nykyisiin vaikeuksiin. Koko ajan lisääntyvä vuokratyövoiman käyttö myös eriarvoistaa kansalaisia, koska suuri osa vuokrafirmoista tarjoaa vain joka kolmas vuosi tapahtuvan pakollisen työterveystarkastuksen. Tuokin laki on siis itseasiassa vain arvokkaiden päättäjiemme luoma Potemkinin kulissi, jotta he voivat sitä samppanjalasi kourassaan ulkomaisille vierailleen kehua  ja näin itselleen hyvää oloa luoda.

Jo nyt on alempien sosiaaliryhmien terveydenhoito todettu tutkimuksissa selvästi muita heikommaksi ja pian se rupeaa näkymään myös kuolleisuusluvuissa. Pelätty eläkepommi jääkin näin suutariksi, kun varsinkin miesten keskimääräinen elinikä putoaa lähelle Venäjän tasoa.
Sailaksen komiteat voivat taas esitellä komeita talouskasvukäyriään ja hautaustoimistojen kovat liikevaihdot kasvattavat myös bruttokansantuotetta.

Olenkin kehitellyt suunnitelmaa perustaa liikkuva lääkäriasema jonkin viinaan ja huumeisiin kuolleen rokkibändin entiseen keikkabussiin. Käyn Meilahden syöpäosastolta hakemassa vanhentuneena käytöstä poistetun röntgenkoneen; antavat oikein mielellään pois sellaisen ongelmajätteen ja vielä rahaakin taskuun, kun kerron lähteväni vehkeen kanssa Afrikkaa auttamaan.
Nykyään suuri osa lääkäreistä ottaa palkkansa yhtiön verottomina osinkoina, joten projektiini sopivan täysin moraalittoman mieslääkärin uskon löytyvän muutamalla puhelinsoitolla. Kiertueelle tarvitaan mukaan vielä naispuoliset röntgenhoitaja ja geriatriaan erikoistunut sairaanhoitaja. Eihän nyt tietysti pelkästään siihen erikoistumiseen voi tuijottaa, kunhan vain on yksi hoitsu kummallekin.

Tällä liikkuvalla hoitoyksiköllä kiertelisimme sitten pitkin autioituvia syrjäseutuja auttamassa ilman kaikkea terveydenhoitoa  jääneitä ihmisiä. Vanhat mummothan ovat innoissaan näyttäessämme heille sattumanvaraisesti Hus:n laatikosta tempaistua röntgenkuvaa, jonka mukaan mummolla on aikaisemmin todetun sydänvian lisäksi vielä kolme tappavaa syöpääkin päällä. Vanhanaikaiset röntgenkoneethan päästävät kovan rämähdyksen kuvaa ottaessaan ja tätä efektiä voin vielä tehostaa  sähkölamauttimella verhon raosta. Pientä lisämaksua vastaan vaari taas saa mukaansa kuvan, jossa näkyy selvästi aikoinaan sisuksiin tunkeutunut ja sinne iäksi jäänyt iivanan ampuma kauhea luoti. Näin vanha mies pääsee loppuvuosikseen nauttimaan kirkonkylän baarissa sotainvalideille aina lankeavaa syvää kunnioitusta ja varsinkin paikalliset persunuoret kantavat kilvan tuopposia pöytään.
Minä taas voisin toimia autonkuljettajana, tai joutessani vaikkapa tehdä remppaa alueen maataloissa. Olen tosin itseltäni vääntänyt sijoiltaan menneet polven ja sormen takaisin paikoilleen, joten sen tyyppisiä vammoja hoitelisin myös mielelläni. Poistaessani kerran ylimääräistä näppylää kyynärpäästäni tulin vahingossa katkaisseeksi kädestä valtimon ja olin vähällä kuolla siihen, joten kirurgiksi en ymmärrettävistä syistä hevin rupea.