Miltähän tuntuisi, jos 1,5 miljoonaa suomalaista sairastaisi jotain tappavaa tautia ja kykenemättä ostamaan kalliita lääkkeitä kuolisivat he siihen. Monissa eteläisen Afrikan maissa jopa yli 30 % kansasta on kuitenkin jo vuosikymmeniä ollut silmätysten tuollaisen todellisuuden kanssa. AIDS: iin sairastuneet ovat lisäksi enimmäkseen nuoria aikuisia, joten Botswanan tapaan monet valtiot ovat romahtaneet täydellisesti.


Erään USA: ssa työskentelevän pakistanilaisen tutkijan mukaan Kiina on jo käytännöllisesti katsoen liisannut Venäjältä koko Siperian. Samalla tavalla kiinalaiset ovat jo ajat sitten suunnanneet katseensa Afrikkaan ja jopa sadat tuhannet heistä ovat lähteneet siirtolaisiksi tuolle rutiköyhälle mantereelle. Siellähän riittää raaka-aineita teollisuudelle ja vuokramaata viljeltäväksi, kunhan vain rupeaa järkevästi hyödyntämään nyt taivaalle haihtuvia vesivaroja. Suomessa ollaan kauhistuneita tulvan kasteltua muutaman talon Pohjanmaalla, mutta maamme kokoisen alueen jäätyä veden alle Afrikassa ihastellaan vain luonnon kauneutta. Huomaamatta lainkaan veden seassa vilkkuvia mustia kantapäitä.


Joitakin aikoja sitten ilmestyneessä Maailmanpankin raportissakin tätä Kiina-ilmiötä kuvattiin hyvin myönteiseksi. Kiinalaiset kun rakentavat alueille toimivan infrastruktuurin, kehittävät kaivosteollisuutta ja rajattomat mahdollisuudet omaavaa maataloutta. Korkeiden rahtikulujen vuoksi heidän vuokraamansa tilat keskittyvät tuottamaan koti-Kiinan markkinoille vain arvokkaampia maataloustuotteita ja tämä takaa neekeris-miehellekin paremmat tienestit. On siinä hienoa viikonloppuna kellistellä apinanleipäpuun alla, kun vieressä surisee aurinkoenergialla toimiva jääkaappi täynnä tsekkiläistä olutta ja vaimot grillaavat kokonaista sikaa vartaassa.


Suomalaisilla urheilijoilla on tapana ennen vuoristossa olevia kisoja totutella ohueen ilmaan korkean paikan leireillä ja jotkut hourupäisimmät jopa kotonaan alppihuoneissa makuuttavat koko perhettään. Tosin aina välillä itse astmalääkettä imutellen. Afrikkaan matkaavien kiinalaisten olisi käytännöllistä totutella sikäläiseen ilmastoon kuuman paikan leireillä ja tässä olisi meille suomalaisille tuhannen taalan paikka. Nämä siirtolaiset kun voisivat lentää kohdemaihinsa Suomen kautta, makoillen täällä muutaman viikon saunan lauteilla kuumuuteen totutellen.


Pienikaliiberiset kiinalaisethan eivät muodosta minkäänlaista uhkaa suomalaiselle miehelle, jolta ollaan tasa-arvon nimissä jo viimeisiäkin maskuliinisuuden merkkejä irti leikkaamassa. Saunomisen väliajalla voisimme esitellä heille poroa paikallisena hankiantilooppina ja jauhaa sen sarvista erektiolääkettä "rahat takaisin, jollei toimi" - periaatteella. Eiväthän aina kohteliaat kiinalaiset olisi rahojaan takaisin perimässä, vaan vielä lentokoneeseen noustessaan kehuisivat kuinka "hulja elektio" iski päälle." Olkaa valovaisia siellä Aflikassa", huutelisivat suomalaiset isännät perään, sillä onhan ulkoministeriökin ilmoittanut ohjeissaan tuollaisen puhetavan olevan kohteliasta ärrävikaisten kiinalaisten kanssa pelatessa.


Ensimmäisissä Afrikkaan saapuneissa kiinalaisissa laivoissa oli lääkkeiden lisäksi ollut konttikaupalla herätyskelloja. Näissä oli hälytysäänenä ollut summerin sijaan leijonan karjahdus; näin kauhistuneena savimajastaan ulos ryntäävä neekeri ymmärtää laakista varhaisen heräämisen ja korkean elintason välisen yhteyden.