Työmaan loppuvaihe on ollut kuitenkin sen verran stressaava, että on vähän "pohjaan palanut olo".Herrasväellähän on tämä "loppuun palamisena" tunnettu "burn out", mutta rahvaasta kyseenollen voidaan käyttää tuota enämpi kaurapuuron keitosta tuttua termiä.

1752407.jpgEi jumalauta, nyt tuo timangi jäsähti keskelle tätä hammaskertomusta! Olkoon siinä, oli niin pirunmoinen homma hinata sitä edestakaisin. Kiitokset lähettäjälle!

 

Kesäkuun alussa minulta lohkesi etuhampaasta kolmannes pois ja juhannuksena taas syödessäni kivikovaa paahdettua ruisleipää viereinen hammas rusahti päreiksi. Sama hammas oli murtunut joskus nuorempana syötyäni humalassa persikkaa ja unohdettuani sen sisällä vaanivan valtaisan kiven. Jo siihen aikaan remontti maksoi yksityisellä hammaslääkärillä tolkuttomasti, joten kirosin asiaankuuluvan väkevästi.

Töissä spekuloimme mahdollisuudella rakentaa minulle ruuvien ja apteekista ostetun paikkausmassan avulla kolme senttiä pitkät majavanhampaat. Voisin sitten paistatella ruotsalaisten iltapäivälehtien etusivuilla ja kertoa kuinka rikkaassa suomalaisessa Espoon kaupungissa oikeistolaiset hammaslääkärit piruuttaan rakentavat työläisille alahuulen yli ulottuvia hampaita. Hylkäsin kuitenkin ajatuksen nopeasti ulkoministeri Alexander Stubbin globaalin irvistyksen muistaessani. Minut voitaisiin sekoittaa häneen ja tulisin tavoilleni uskollisena antaneeksi haastatteluissa  muutamia koti-Suomessa linnareissun arvoisia poliittisia lausuntoja. Näin kuumana rakennusaikana on hirveää tuhlausta istuttaa linnassa hyvää kirvesmiestä vain sen takia, että hän on esiintynyt Ruotsissa yhden päivän Suomen ulkoministerinä ja vaatinut kiivain sanoin maan korkeinta johtoa Haagin sotarikostuomioistuimeen vastaamaan yhteistyöstä Hitlerin Saksan kanssa.

Aikaisempien kokemusteni takia en ollut ensin edes harkinnut kunnallista hammashoitoa, mutta työtovereideni kehoituksesta päätin kokeilla sitäkin. Hämmästykseni olikin suuri, kun sain sieltä ajan ja vieläpä samana päivänä. Hammashoitola sijaitsi uudessa palvelukeskuksessa, jota olin itsekin ollut vuoden rakentamassa. Kerroin sen minua palvelleelle naiskaksikolle ja lieneekö se ollut osaltaan vaikuttamassa suorastaan loistavaan palveluun. Nämä sympaattiset naiset kertoivat heillä olevan enemmälti aikoja vasta syksyllä, joten pistävät minut suoraan kaupungin ostopalveluna yksityiselle hammaslääkärille. Sain mukaani hoitomääräyksen ja aika yksityiselle puolelle järjestyikin nopeasti yhdellä puhelinsoitolla.

Onhan se toisaalta tietysti vähän outoa, jos suomalainen mies tuntee saaneensa pienen lottovoiton päästessään livahtamaan sisään lakisääteiseen terveydenhoitoon. Kuitenkin viisi vuotta sitten samaista palvelua hakiessani minua kehotettiin täyttämään kaavake, mutta aikoja sanottiin olevan aivan turha odotella.