Jorma ja Anne Suominen ovat aivan tavallinen keski- ikäinen pariskunta. He tapasivat parikymppisinä, avioituivat ja ostivat oman asunnon. Ja lapsiakin syntyi ne tavalliset pari kappaletta.

 Rakkaus kestää tuhat päivää, mutta hyväkin kiima talttuu jo muutamassa kuukaudessa, oli Jorman isällä tapana hieman mukailla vanhaa kiinalaista sananlaskua. Tämän takia Jorma ja Annekaan eivät rakentaneet suhdettaan pelkän kiiman hiekalle, vaan hankittiin nuo lapset ja omistusasunto.

Tuo yhteisesti omistettu asunto on tosin harvinaisen usein myös eräänlainen panttivankitilanne, jossa pistoolia piteleekin pankinjohtaja. Tänäkin päivänä kymmenet tuhannet suomalaiset pariskunnat haluaisivat erota vihasuhteestaan, mutta kun kumpikaan ei pysty lunastamaan toista ulos, vuokra- asuntoja ei ole ja harvapa nyt haluaisi kotoaan pois muuttaa.

Jorma ja Anne tosin elivät onnellisessa parisuhteessa ja seurasivat aikuistuvien lastensa menestystä suomalaisessa hyvinvointivaltiossa. He olivat asunnon maksettuaan ruvenneet myös säästämään pahan päivän varalle ja nyt oli jo hulppeat 90. 000 € kasassa yhteisellä tilillä.

-Jos vaikka lapset tarvii joskus opiskelun maksuun, asunnon käsirahaan tai vaikka meille iskevät työttömyys, sairaudet ja muuta onnettomuuttakin tulee, puhuivat he keskenään.

Ja kun pirun maalaa seinälle, niin sieltähän se tulee! Viisikymppinen Jorma menetti ensin työpaikkansa ja pari vuotta myöhemmin heti peruspäiväralle putoamisen jälkeen hänellä todettiin eturauhassyöpä.

- Se on perkelettä, kun tämä Suomen terveydenhoito keskittyy pelkästään naisten hoitoihin.Tätäkin syöpää löydetään 5200 uutta tapausta vuodessa, mutta mitään seulontoja ei aloiteta. Kallista hoitoa vaan lyödään päälle ja turhia kuolemia tulee.

Näin kirosi terveyskeskuksen punakka mieslääkäri, joka oli juuri pudonnut Attendo MedOnen vihreältä oksalta. Hän oli pikkujouluissa kuksinut myyntipäällikön tyttöystäväksi osoittautunutta hoitsua, tämä oli piruuttaan kertonut miljonäärimyyntipäällikölle ja potkut tuli. Lakimiesvaimo vei yhteisen omaisuuden ja vain julkisesta tervydenhoidosta löytyi enää töitä. Tämä keski- ikäinen mies oli aina pitänyt lääkärin ammattia vain helppona tapana rikastua nopeasti, joten ei hän enää jaksanut innostua mistään Hippokrateen valoista ja etiikoista.

Tutkimuksissa todettiin Jorman syövän levinneen jo pahasti, joten leikkauksella olisi kiire.

- Leikkausjonoissa on tuhansia miehiä, ette te sitä kautta ehdi. Lisäksi jonoon kiilataan sivusta koko ajan, kaikenlaiset yhteiskunnan pamput ja pikkunilkit käyttävät suhteitaan. Se Ylen Mikael Jungnerhan meni yksityisklinikalle ja leikkaus pelasti. Ja nyt se perkele eduskunnassa äänestää Lastenklinikan rahoja vastaan, muka työväen mies jumalauta. Tekevät siitäkin uudesta lastensairaalasta yksityisen ja venäläisten oligarkkien lapset hoidetaan ensin. Voi jumalauta, että minua suivaisee koko elämä!

Näin kannusti kokenut terveyskeskuslääkäri kuoleman kanssa silmitysten joutunutta Jormaa.

- Se leikkaus maksaa yksityissairaalassa 78. 600 euroa, onko teillä varaa sellaiseen?

- No onneksi on, meillä kun on vaimon kanssa 90. 000 euroa säästöjä juuri tällaisia tilanteita varten.

Kotona vaimo kuunteli hieman poissaolevan näköisenä Jorman ehdotusta ja yhteisen tilin saldon katsottuaan mies ymmärsi syynkin: siellä oli rahaa vain 30. 000 euroa!

Ja nyt vaimo viimein kertoi yhteisten rahojen kohtalosta. Annen sisko Meerimarjaana Pollopizza- Mähönen oli pyytänyt rahaa lainaksi italialaisen miehensä ravintolan ostoa varten ja tämä oli lainannut. Sisaren sulhanen Ciancarlo Pollopizza oli asunut Suomessa vasta puoli vuotta, joten pankista hän ei vain saanut lainaa.

Tuollainen tragedia voi kohdata tavallista suomalaista perhettä, mutta kukapa uskoisi sen kohtaavan koko kansakuntaa. Suomen eläkerahastoilla on varoja 150 miljardia euroa, siis kolme kertaa valtion vuosibudjetin (52 miljardia) verran. Kymmenen vuotta sitten noista rahoista kaksi kolmasosaa oli sijoitettuna Suomeen ja yksi kolmasosa ukomaille. Nyt näistä eläkkeiden maksuun kerätyistä rahoista enää yksi kolmasosa on sijoitettu Suomeen ja kaksi kolmasosaa ulkomaille.

Ehkä nykyisen laman syy ei ollutkaan metsäteollisuuden, Nokian etc sortuminen, vaan eläkerahastot vain vetivät maton koko yhteiskunnan alta. Mikä tahansa valtio sortuisi, jos noin suuri osuus rahoituksesta katoaisi.