Kukapa olisi uskonut, kirjoittaa Jyri Häkämies kaivosalan kasvusta. Hän tarkoittaa tällä jo syntyneitä 3500 ja parhaillaan rakenteilla olevia 2000 uutta työpaikkaa. Oikein hoidetun jatkojalostuksen myötä syntyy vielä moninkertainen määrä muita työpaikkoja ja taloudellista aktiviteettia. Tämä kaikki tapahtuu vielä  Suomen syrjäseuduilla ja lisää maaseudun monimuotoisuutta.


Helsinkiin ei avata tietystikään yhtään uutta kaivosta, vaikka täälläkin räjäytellään kovasti ja maan alla työskentelee satoja miehiä. Kyseessä on kuitenkin vain Espoon metron rakennustyöt. Tuon miljardiprojektin valmistuttua Helsingin lättähatut ja mamut pääsevät nopeasti tappelemaan Espoon rantahurrien ja joutilaiden kanssa. Täysijärkinen ihminenhän ei metroon mene.


Kullan hinta on huippulukemissa ja Nokian kurssi ennätysmäisen alhaalla, voimme myös lukea päivän uutisista. Juuri kultaahan Suomessa kaivetaankin, mutta valitettavasti samalla tavalla Nokian syöksykin kirpaisee suomalaisia.


Ville Niinistö arvosteli ennen vaaleja persuja jyrkästi, koska nämä halusivat tukea perusteollisuutta. Vihreille kelpaisi ennemmin nörttien kehittämät tietokonepelit ja muunlaiset ohjelmistoyritykset. Kenellepä ei, mutta kun niitä ei oikein vielä näy ja niiden elinkaari tahtoo olla yhtä pitkä kuin kärpässienen. 


Keväällä kymmenen geelitukkaista ja linnun näköistä nörttiä esittelee valtion investointituilla (7, 2 milj euroa) kehittämänsä uuden tietokonepelin. Siinä kaksipäinen monsterirobotti tappaa isolla tykillä sata sarvipäistä monsterirobottia, kun edellisessä versiossa se tappoi puolet vähemmän. Syksyllä he saavat Keskuskauppakamarin Innovaatiopalkinnon, koska ovat luoneet 37 uutta työpaikkaa. Vuodenvaihteessa yrityksen puhelimiin ei enää vastata ja firman Chief Investment Managerin huhutaan löytyneen kuolleena homobaarin vessasta. Kaivosteollisuus on jotenkin pitkäjännitteisempää.


Ja kun on kerran ruvettu uutiskatsausta pitämään, niin kerrotaan vielä Suomen satamien toimintojen kasvaneen 10 % tänä vuonna lisääntyneen viennin ansiosta. Poikkeuksena tietysti Helsingin upouusi Vuosaaren satama, koska eihän Helsingissä valmisteta mitään vientiin kelpaavaa. Sinne ruvetaan tuomaan kaikenlaista kulutustavaraa vasta sitten, kun muualla maassa valmistettujen tuotteiden myyntivoitot on saatu ”kotiutettua” täällä sijaitsevien  pääkonttoreiden tileille. Suomen bruttokansantuotteesta yli 40 % tulee viennistä, mutta se Helsingin tuottama kolmannes jauhetaan sitten oopperoissa, virkamiesten palavereissa ja monenlaisissa muissa hieromalaitoksissa.