Vihreä kansanedustaja Heli Järvinen on päässyt uutisiin ja se on sitä umpivihreää naisten hömppää. Ja tietysti hän käy turpeen kimppuun, koska siitä hyöty menee Suomen maalaisväestölle. Tässä faktaa turpeesta ja kivihiilestä.

-Turpeen osuus Suomen energiantuotannossa on noin 4 prosenttia.

-Hiilivoima Suomessa kattaa yli 10 prosenttia energiantuotannosta.

-Ruotsissa toimii enää yksi hiilivoimala, joka aiotaan sulkea kolmen vuoden kuluttua. (Moraalia löytyy!)

-Hiiltä polttavista maista Belgia on ehtinyt jo sulkea viimeisenkin hiilivoimalansa. Se tapahtui 2016. Kivihiili on ollut tärkeää Belgian taloudelle, sillä sitä löytyy omasta maaperästä. (Mutta kun on sitä moraalia, mitä helsinkiläisillä ei ole!)

Turve työllistää vain muutamia tuhansia. Meidän olisi kohtuullisen helppo ohjata niitä ihmisiä esimerkiksi ennallistamaan ojia, sanoo Heli Järvinen. Meillä ei ole rahaa palkata 0.7 hoitajamitoituksen vaatimia 4. 000 hoitajaa, mutta jostain pitäisi löytyä rahaa palkata saman verran ihmisiä leikkitöihin ojien pientareille.

Tässä kartta Suomen hiilivoimaloista.

Kartta kivihiiltä polttavista voimaloista Suomessa.

Nämä voimalat sijaitsevat rannikolla, joten ne olisi helppo muuttaa toimimaan nesteytetyllä kaasulla. Laiva tuo ison lastin, joka riittää moniksi kuukausiksi. Helsingin edestä kulkee kaksi jättimäistä kaasuputkea Saksaan, mutta Helsinki käyttää mieluummin halpaa venäläistä kivihiiltä. Kysymys on siis vain rahasta: maaseutuväestö maksakoon ilmastonmuutoksen torjunnasta tulevat kustannukset.

Ja sitten se Heli Järvisen risteilylaivoja koskeva hömppä.

Valtio ei lapioi tukirahoja laivan ruumaan, vaan ne ovat verohelpotuksia. Kuvitellaanpa risteilylaivojen maksavan Suomeen veroa 1. 000 miljoonaa ja saavan verohelpotuksia (tukia) 300 miljoonaa. Luvut ovat hatusta, mutta suhde voi olla lähellä. Vihreät poistavat laivojen tuet, jolloin laivat siirtyvät mukavuuslipun alle. Verojen maksu Suomeen loppuu kokonaan ja valtio menettää 700 miljoonan verotulonsa. Samalla laivoihin tulee alipalkattu halpatyövoima ja tuhannet suomalaiset menettävät työpaikkansa.