Ruotsi rupesi valtavilla tukiaisilla haalimaan näitä datakeskuksia ja niitähän tulikin sitten oikein ryminällä. Nyt siellä on kuitenkin herätty järkyttävään todellisuuteen: jo yksi palvelinkeskus haukkaa puolen ydinvoimalan verran sähköä ja maahan voi tulla (tulee) sähköpula.

Kaiken lisäksi näitä datakeskuksia on vielä sijoiteltu alueille, missä sähköverkon kapasiteetti ei riitä niiden valtavaan kulutukseen. Jotain hukkalämmön talteenottoa siellä ei ilmeisesti koskaan edes ajateltu, kuten ei myöskään Haminaan rakennetuissa Googlen datakeskuksissa. Venäläinen Yandex sentään lämmittää Mäntsälän kaupunkia, kun hukkalämpö ajetaan kaukolämpöverkkoon.

Oli siis luojan lykky, ettei noita palvelinkeskuksia saatu (saada?) Suomeen. Lueskelin tosin Helsingin ja pk- seudun pitkän tähtäyksen energiasuunnitelmia ja siellä nuo datakeskukset ovat edelleenkin mukana.

Ruotsilla oli sähkön ylituotantoa, mutta Suomella tilanne on aivan päinvastoin. Joitakin vuosia sitten joku EU: n virasto tutki eri maiden omavaraisuutta kriittisillä alueilla ja silloin Suomen heikkoudeksi todettiin nimenomaan heikko energiaomavaraisuus. Turpeen käyttökiellon ja mahdollisesti suljettavien sellutehtaiden takia tilanne vain pahenee tulevaisuudessa. Meistä voi tulla hiilineutraaleja ennätysajassa, kuten tyttöhallitus vaatii, mutta silloin helsinkiläiset nukkuvat talvivaatteet päällä.

Vajaat kymmenen vuotta sitten Suomessa oli kahden viikon ankara pakkaskausi ja joku ydinvoimala oli suljettuna toimintahäiriön vuoksi. Silloin Suomi toi 40% sähköstään ulkomailta, mutta onneksi samaan aikaan Ruotsissa ja Venäjällä oli lauhat ilmat. Tulevaisuudessa Ruotsi on poissa laskuista vastaavissa tilanteissa ja venäläisistä ei koskaan tiedä.

Suomi tulee nyt vajoamaan apokalyptiseen lamaan ja siitä nousemiseen ei ole näkyvissä mitään keinoja. Emme nousseet  koskaan vuoden 2008 lamastakaan ja nyt olemme vielä tukemassa oman teollisuutemme pahimpia kilpailijoita.

Ainoa ja vielä hyväkin mahdollisuutemme on laaja yhteistyö Venäjän kanssa, kuten myös Saksan parlamentin puheenjohtaja Wolfgang Schäuble vaatii Eurooppaa ryhtymään reiluun yhteistyöhön Venäjän kanssa. Suomella on 1300 km pitkä maaraja Venäjän kanssa, joten globalisaation ehkä nyt lopullisesti hävittyä me voimme alkaa harjoittaa hedelmällistä lähialueyhteistyötä iivanoiden kanssa. Rakennamme ne puuttuvat pienet radanpätkät, kauppaa käymme ja a vot, niin hyvin elämme!