Parin peräkkäisen kunnon talven takia on lumien pudotuksesta pääkaupunkiseudun talojen katoilta kehittynyt melkoinen jatkokertomus. Arviolta 10 on kuollut ja satoja on loukkaantunut.


Kukaan järkevä ihminen ei anna kallista autoaan kenen tahansa tuntemattoman ja halvimmalla remontin lupaavan käsiin, mutta paljon kalliimpien rakennusten kohdalla näin kuitenkin tehdään. Muutaman satasen säästö palkoissa voi tuoda satojentuhansien kustannukset korjaustöissä. Tuossakin lähellä suljettiin juuri koulu ja päiväkoti lumitöistä tulleiden vaurioiden takia.


Kattofirmat eivät ehdi enää edes tarkastaa kattojen kuntoa, reikien korjaamisesta nyt puhumattakaan. Ennätys taitaa olla 900 reikää uudehkon koulun katolla ja kaikki lumimiesten tekemiä. Siellä käytetään petkeleitä, kirveitä ja olipa jossain sahattu moottorisahallakin.


Rikollisryhmät ja pimeä työvoima ovat ottaneet tämän rakennusten herkimmän osan hoitamisen omakseen. Keskustelin viikolla omaa firmaa pyörittävän virolaisen nuoren miehen kanssa asiasta. Hän on itse apumiehenä rakennuksilla ja käyttää lumenpudotushommissa venäläisiä, joille hän maksaa 7 € tunnissa. 


Ensin hän saa ohjeet kiinteistönhoitajalta suomeksi ja nyökkää ammattimiehen varmuudella ”Ogei” joka kohtaan, vaikka ei ymmärrä puoliakaan. Sen jälkeen hän antaa viroksi ohjeet venäläisille, jotka nyökkäävät taas ”Okej” joka kohtaan, vaikka eivät ymmärrä senkään vertaa. Parhaassa tapauksessa yhdelläkään henkilöllä koko ketjussa ei ole mitään tietoa kattojen rakenteista ja materiaaleista, eikä ainakaan kyseessä olevan talon.


Tasakattoiset huopakatot ovat äärimmäisen herkkiä mekaaniselle kulutukselle ja niille onkin rakennettu erityiset kulkutiet liikkumista varten. Ne on kuitenkin suunniteltu pitämään myös vaakasuoralla vesisateella, joten siellä on turha mennä lähellekään herkkiä putkien ja pömpeleiden liitoskohtia. Jäisten lohkareiden putoamisvaaraa ei ole, vain liika paino pitää saada pois. Kuitenkin monesti annetaan ohjeet kaluta koko katto putipuhtaaksi ja silloinhan se on seulana.


Olen aina ihmetellyt, ettei lämpöä käytetä hyväksi lumien pudotuksessa. Jokainen autoilija tietää kuinka pienellä lämmöllä lumet lähtevät valumaan tuulilasista alaspäin. Kanta- Helsingin harjakattoisissa kerrostaloissa kannattaisi viedä aina silloin tällöin lämpöpuhallin vintille ja lumet hujahtaisivat alas muutamassa tunnissa. Pellin alla kun on vain lautaruode ja sekin yleensä raolla, ei sitä saunaksi tarvitse lämmittää. Metrinen kerros on jo hankalampi poistaa, mutta aina lumisateen jäljiltä syntynyt kymmensenttinen kerros katoaa vielä aivan mitättömillä sähkökustannuksilla.


Hyviä työkalujakin on oikein kehittelemällä kehitelty.