Tehyn ja Superin naiset ovat hoitaneet loistavasti julkisen terveydenhuollon, mutta lakkoilua he eivät hallitse.

Nuo liitot maksoivat lakkoavustusta 140€ päivässä ja seitsemältä päivältä viikossa. Superliiton puheenjohtajan Silja Paavolan mukaan tämä kertoo siitä, että hoitajat ovat tosissaan ja valmiita taistelemaan.

Mutta sehän on aivan päinvastoin, jos hoitajat pitää palkkaa suuremmilla päivärahoilla houkutella lakkoon. Upporikas Paperiliitto maksaa lakon aikana jäsenilleen vain 100€ päivässä ja vain viideltä päivältä viikossa.

Tehy ja Super lopettivatkin lakon nopeasti, koska lakkokassat olivat tyhjentyneet. Nyt he uhkaavat irtisanomisilla, mutta mistä ihmeestä he kuvittelevat löytävänsä nykypäivänä valtiota parempaa työnantajaa. Menevätkö he töihin lähi- ja sairaanhoitajia vuokraavaan espoolaisen Fadumo Alin vuokratyöfirmaan ja joutuvat sitten kyttäämään muutaman tunnin varoitusajalla tulevia 2- 5 päivän sijaisuuksia.

He joutuvat jatkuvasti täyttämään ja kuljettelemaan Kelaan lappusia sosiaali- ja asumistukia varten, joiden käsittely saattaa kestää vaikka kuinka kauan. He eivät pysty sopimaan lastensa päivähoidosta, kesälomista, eikä puhettakaan asunnon ostamisesta tuollaisilla luusereilla.

Vai aikovatko he tosiaan kaikki muuttaa Norjaan ja selvitä siellä lukion englannilla, joka ei todellakaan ole norjalaisten äidinkieli. Norjassa on jo kymmeniä tuhansia ruotsalaisia, puolalaisia, ukrainalaisia ja filippiiniläisiä hoitajia, joista suuri osa puhuu sujuvaa norjaa ja on valmis ottamaan niin monta vuoroa kuin tarjotaan.

Norjaan muuttavilla suomalaisilla hoitajilla menee vähintään 4- 5 vuotta, ennen kuin heidän kielitaitonsa riittää saamaan samoja töitä kuin norjalaiset hoitajat tekevät. Siihen asti he lakasevat laattioita ja avustavat kielitaitoisia hoitajia.

Eivätkä norjalaiset ja muut norjan kielen hallitsevat jaksa keskustella englanniksi suomalaisen hoitajan kanssa, jos tämän sanavarasto on kuin 6- vuotiaalla lapsella. Siellä kahvihuoneessa iskee äkkiä yksinäisyys ja Impivaaran kultaiset tornit nousevat mieleen. Minä tiijän, koska olen kokenut tämän kaiken.