Olen lukenut professori Veli Pohjosen kirjoituksia metsänhoidosta niin Suomessa kuin Afrikassakin. Mielestäni hänelle pitäisi myöntää Nobelin rahapalkinto, tai ainakin hänen kirjoituksiaan pitäisi koota kirjaksi.

Professori Pohjonen on itse ollut mukana Suomen kehitysapuvaroilla tekemissä metsäprojekteissa ainakin Etiopiassa ja Sudanissa, joten hän tietää mikä toimii myös käytännössä.

Näissä maissa he ovat paikallisten maanviljelijöiden kanssa keskustelemalla sopineet parhaista puulajeista, joita nämä haluaisivat istutettavan mailleen. Etiopiassa sellaiseksi valittiin eukalyptuspuu, joka kasvaa sentin päivässä ja on arvokas rakennuspuu. Kiertävillä ostajilla on aina sopivalle puulle päivän hinta kännyköissään. Sudanissa puolestaan maanviljelijät halusivat erään toisen puulajin, jonka oksissa kasvaa karjanrehuksi sopiva leipämäinen ”hedelmä”.

Jossain lehdessä oli tuo alla oleva kuva, joka on Sahelin alueelta Saharan eteläosasta.

peltoviljely.jpg

Katsotaanpa nyt tuota kuvaa ja mietitään professori Veli Pohjosen opetuksia.

Nyt Afrikassa riehuvat valtavat heinäsirkkaparvet ja ne syövät tuollaiset pellot tyhjiksi muutamassa tunnissa. Maanviljelijä ja hänen kolme vaimoaan, sekä 21 lastaan joutuvat lähtemään pakolaisiksi Suomeen. Maria Ohisalo saa vihreiden kokouksessa valtavat aplodit kertoessaan tästä asiasta. Helsinki ostaa tälle suurperheelle  kolme sadan neliön asuntoa ja niin he elävät onnellisesti työttöminä aina elämänsä loppuun asti.

Entäpä sitten, jos tehdään niin kuin Veli Pohjonen on tehnyt Afrikassa. Tuolle pellolle istutetaan vuoden välein eukalyptuspuuta. Se lähtee kasvamaan pistokkaasta, joten mitään taimitarhoja ei tarvita. Tietyin välein istutetaan myös tätä Sudanissa suosittua ”leipäpuuta”.

Valtavien heinäsirkkaparvien ahmittua sadon maanviljelijä vain naureskelee ja hokee vaimoilleen: Nou hätä, Soomi, Finlandija, Perkele, Veli Pohjonen, Allahu akbar! Hän myy sopivan määrän arvokasta eukalyptuspuuta saadakseen ostettua ruokaa perheelleen ja sudanilaisen leipäpuun hedelmät ruokkivat härät ja muun karjan seuraavaan satoon asti.

Vilja myös kasvaa paremmin, jos pelloille on istutettu puita tietyin välein:

Peltometsäviljelyssä kasvatettava puu on ekologinen pumppu, joka korvaa lannoituksen. Tutkimus kertoo, että akaasioiden alla kasvavan viljan sato voi nousta jopa kymmeniä prosentteja lannoittamattomaan avomaahan verrattuna. Professori Veli Pohjonen.