Tukholmassa asuessani majailin vuoden asuinhotellissa, missä oli yhteiskeittiöt. Naapurinani minulla oli kaksi parikymppistä iranilaista miestä, insinööriksi opiskelivat kumpikin.

 He olivat innokkaita kokkaamaan ja tarjosivat joskus minullekin herkkujaan. Persialaisilla on tapana laittaa rusinoita lisäkeriisin sekaan ja siten melko mauttoman riisin saakin maistumaan paremmalta. Minulla on vielä nykyäänkin tapana heittää n. 20 rusinaa vesilitraa kohti riisinjyviä keittäessäni. Varsinkin lapsiperheiden kannattaa kokeilla tätä itäisen ruokakulttuurin erikoisuutta.

Eräänä jouluaattona minä vastaavasti tutustutin heitä suomalaisiin perinteisiin ja juotin miehet umpikänniin. Nämä muslimit eivät olleet ilmeisesti koskaan maistaneet alkoholia, joten he saivatkin siitä ikimuistoisen kokemuksen. Sääli vain, ettei ollut vielä tarjota hiilloksella kypsytettyjä nauriita hiukopalaksi.

Eurooppa pääsisi nopeasti eroon viinirypäleen ylituotannostaan, jos kaikki riisiä syövät kansat oppisivat lisäämään rusinoita keitinveteen. Puolen minuutin mainos Kiinan televisiossa voi olla kallis, mutta se voi hyvinkin saada 10 miljoonaa kiinalaista hakemaan kokeeksi rusinapaketin kaupasta. Säästäväisinä ihmisinä he ostavat heti puolen kilon paketin, kuten minäkin eilen tein.