Viime vuosina on lehdissä ollut pieniä otsikoita Ruandassa tapahtuneeseen, lähes miljoonan ihmisen joukkomurhaan osallistuneiden pappien ja nunnien saamista mitättömistä vankeustuomioista. Ruandassahan joukkomurhan selvittelyä aloitettaessa länsimaat painottivat anteeksiantoa ja sovintoa. Varsin hyvin ymmärrettävää, kun syytettyjen penkillä istuu pitkä rivi katolisen kirkon jumalaisen ilosanoman tuojia. Tämä pieni keski - afrikkalainen valtiohan oli Vatikaanin mallivaltio Afrikassa ja itse paavikin vieraili siellä vain muutamia kuukausia ennen joukkomurhaa. Vaatisi melkoisesti siviilirohkeutta esittää paavia hirteen vedettäväksi, enkä kuolemantuomion vastustajana tätä Suomen arkkipiispalle edes ehdotakaan. Tapahtuma - aikaan paavina loistanut henkilö on kaiken lisäksi jo kuollut, ja näin ollen maallisten tuomioistuinten ulottumattomissa. Olisi tietysti mahdollista paaveille niin tavanomaisen kanonisoinnin sijaan demonisoida hänet, taitaisi olla ensimmäinen tapaus kristillisen kirkkomme historiassa. Osoittaisi kuitenkin harvinaisen suoraselkäistä pyrkimystä ehdottomaan totuuteen ja voisi ainakin auttaa suhteiden parantamisessa islamilaiseen maailmaan. Taidankin ehdottaa tuota Espoon piispalle ja katsoa samalla häviääkö se tekopyhin ikinä missään milloinkaan näkemäni ilme hänen naamaltaan. Kysäisen samalla Raamatun jouluevankeliumissa epäilemästäni käännösvirheestä. Kahdella tietäjällä kun oli kultaa ja hopeaa, mutta yhdellä vain jotain ihmeen mirhamia. Ehkä alkuperäisessä tekstissä kerrottiinkin kolmannen tietäjän tulleen vaarallisella matkalla ryöstetyksi ja hänellä oli vain valtavasti nirhamia!

Nykyään kuitenkin revitellään valtavia otsikoita naapurimaa Sudanista ja muslimien Darfurissa tekemistä sinänsä ihan tuomittavista veritöistä. Kiinakin on juuri sopivasti tehnyt suuret öljynporaussopimukset Sudanin hallituksen kanssa öljystä, joka jostain kumman syystä kuuluu meille länsimaalaisille. Muslimien touhuista on vaikea keksiä mitään positiivista, mutta on helppoa kuvitella mitä he näistä lännen politiikan johdonmukaisuuksista ajattelevat. Saddamin Irak oli USA:n paras liittolainen 80-luvulla ja tänä aikana tapahtuneista rikoksistahan noita kuolemantuomioita juuri jaellaan.

En ole mikään myöhempien aikojen Jeesuksen Kristuksen maolainen, mutta ihmetyttää ettei maamme suurimman sanomalehden toimittaja löydä mitään positiivisia uutisia asemamaastaan. Sami Sillanpään uutisointi Hesarissa toi Kiinassa tapahtuneen valtavan talouskasvunkin suuren yleisön tietoisuuteen monta vuotta myöhästyneenä. Ruotsin Rapport - uutisten toimittajalla Hasse Svensillä on sama johdonmukainen linja omassa toimipaikassaan. Hän jaksaa jauhaa vuodesta toiseen Suomen leipäjonoista ja maassamme tapahtuvasta ennennäkemättömästä viinanjuonnista. Sillanpää puhuu aina vain "Suuresta harppauksesta" ja Svens jatkaa edelleen "Suuresta hörppäyksestä".

Pienessä rakennusfirmassamme on itse työmaalla harvoin käyvien pomojen tapana nostaa joku suorittavan portaan työntekijöistä ns. etumieheksi. Nytkin on sellaiseksi noussut ensimmäistä työmaataan kirvesmiehenä tekevä kaveri, joka uskollisesti raportoi kaikki sanomisemme ja tekemisemme eteenpäin. Televisiossa oli eräässä luontofilmissä pätkä Etelä - Amerikassa asuvasta papukaijasta, joka osasi käyttää viittä erilaista työkalua ja matki kaikki kuulemansa puheet. Sellainen lintu pääsisi meidän yrityksessä suoraan esimiesasemaan!