Nyt huudetaan jälleen monesta suusta lisää ulkomaista työvoimaa, koska meillä on kauhistuttava työvoimapula ja tulevaisuudessa vielä pahempi. Työttömiä maassa on kuitenkin vähintään puoli miljoonaa, kun lasketaan mukaan kaikki ilmaisen ruuan takia turhilla kursseilla lorvailevat.

Ja me vastaamme jälleen samoin kuin ennenkin: otetaan käyttöön Saksan malli oppisopimuskoulutuksessa. Siellä yli 60% työntekijöistä on saanut ammatin ja työpaikan oppisopimuksella.

Eräs ravintola kertoi pari päivää sitten työntekijäpulasta. Tarjoilijan tai saliapulaisen koulutus ei vaadi mitään kolmen vuoden oppisopimuskoulutusta, siihen riittänee yksi tai kaksi kuukautta työantajan täsmäkoulutusta valtion kustannuksella.

Olen kuullut tuhansia kertoja rakennustyömailla miesten kertovan, etteivät uskalla ottaa lyhyitä työsuhteita pelätessään työvoimatoimiston kanssa tulevia vaikeuksia.

Minulla valmistui kerran taas yksi työmaa ja sain lomautuksen. Menin työvoimatoimistoon paperin kanssa, jossa luki: Kirvesmies XXXLAAAplus10 on lomautettu tuotannollistaloudellisista syistä. Pöydän takana istui ehkä kolmevitonen nainen,jota pyysin lähettämään lausunnon Rakennusliittoon päivärahojen saamiseksi. Hän katseli hetken paperia:

-Mina lahettaa lausunto Rakennusliitto, sinulla ei ole oikeus paivarahaan!

Varttitunnin minä yritin kärsivällisesti ja kohteliaasti selittää hänelle, että siinähän on juuri se avainlause, joka kertoo työttömyyteni syyn. Työnantajalta on työ loppu ja siksi myös raha on loppu. Hänen asenteensa oli kuitenkin työvoimatoimistolle tyypillisen ylimielinen ja lopulta nainen sanoi päättäväisesti:

-Tama asia nyt selva, sinulle ei makseta paivarahaa!

Silloin asian selvyys valkeni minullekin, pomppasin pystyyn ja huusin ison TE- keskuksen avokonttorissa 84 desibelin voimalla:

-Onko täällä ketään, joka osaa suomea?

Seinän vierellä seisoskellut keski- ikäinen nainen juoksi kauhistuneena paikalle ja katsottuaan 2.6 sekuntia paperiani hän ilmoitti:

-Asia selvä, me lähetämme myönteisen lausunnon Rakennusliittoon ja sinulle maksetaan työttömyyspäiväraha.

Saatuani kielteisen päätöksen olisin joutunut valittamaan johonkin työttömyysturvalautakuntaan, jossa käsittelyajat ovat vähintään puoli vuotta. Tuhannet ja tuhannet työttömät lähetetään vuosittain turhaan sille kärsimysten ja epätoivon tielle. Saatuaan sitten päivärahat, asumistuet, etc kuntoon he eivät lähde töihin edes traktorilla vetämällä!

Kerran sain pitkän työsuhteen (6v) jälkeen työtodistuksen ja lomautustodistuksen kahdella eri paperilla ja menin työvoimatoimistoon. Siellä ei kuitenkaan hyväksytty näitä, koska työsuhteen alkamis- ja loppumispäivämäärien olisi pitänyt olla samalla paperilla. Nämä todistukset kirjoittaneen tilitoimiston hoitaja ei mitenkään uskonut selitystäni ja sanoi samanlaisten paperien kelvanneen kaikilla muillakin.

Lähes parin kuukauden soittelurumban ja väärien paperien lähettelyn jälkeen tein sitten itse sellaiset paperit, jotka kelpasivat. Otin siitä opikseni ja muutaman kerran jälkeenpäinkin tein itse uudet todistukset, jos jokin päivämäärä oli väärin.

Esimerkiksi kerran kävin illalla firman konttorilla sopimassa uudesta työsuhteesta, jolloin pomo merkitsi vahingossa sen päivämäärän työsuhteen aloituspäiväksi. Työn loputtua TE- keskuksen virkailija tietysti tarttui riemusta hytkyen tuohon virheeseen, mutta jo tunnin kuluttua minä olin väärentänyt hänelle uudet todistukset.