Keski- Euroopan tulvat ovat herättäneet kovan keskustelun ilmastonmuutoksen aiheuttamista tulvista ja muista säiden ääri- ilmiöistä. Saksassa ja naapurimaissa lienee tehty jo kaikki mahdollinen erilaisine patoineen ja tulva- altaineen. Sen sijaan muualla maailmassa voitaisiin tulvia torjua suhteellisen halvoilla konsteilla.

Nuorena ostin tammikuussa junalipun Helsinki- Madrid, josta jatkoin eri liikennevälineillä Tangeriin ja aina Agadiriin asti. Lähdettyäni Tangerista junalla ihmettelin, kun joka puolella oli vain vettä silmänkantamattomiin. Juna kulki omalla, hieman korkeammalla ratapenkallaan vielä hyvin, mutta paluumatkalla rata olikin sitten jo kokonaan poikki.

Marokon kuningas rakentelee maailman suurimpia moskeijoita, mutta mitään sähkövoimaa tuottavia tulva- altaita ja vesivoimaloita ei saada rakennettua vuoristoon. Kivikova aavikon pinta taas ei ime vettä, mutta määräämällä miljoonat ihmiset ja sotilaat rikkomaan sen pintaa saataisiin pohjavesikin nousemaan ja kuivat kaudet olisivat muisto vain. Kaivamalla tuhansia ja tuhansia matalia tulva- altaita vesi imeytyisi nopeasti maahan. Australiassa ja USA: ssa näkee maaseudulla miljoonittain pieniä tuulimyllyjä, jotka pyörittävät vesipumppuja.

Sarjassa Mahtavia koneita esiteltiin USA: ssa toimivaa masiinaa, jolla vahvistettiin maa- aineksesta kasattua tulvavallia. Kone ei loppujen lopuksi ollut niin kovin iso, eikä mitenkään erikoista huipputekniikkaa. Se liikkui korkean maavallin päällä ja sen kauhaketju kaivoi valliin reilut puoli metriä leveää ja muistaakseni jopa 18 metriä syvää uraa. Välittömästi uran auettua koneen toinen osa täytti sen betonilla, joka oli ilmeisesti kuitubetonia. Ei kävelyvauhtia etenevässä touhussa ehditä mitään raudoituksia tekemään, se pitää jokaisen käsittää.

Tuollaisilla koneilla voitaisiin Bangladeshissa päästä eroon jokavuotisista tulvista. Sinnehän pumpataan vuosittain valtavat määrät kehitysapua, mutta ne rahat menevät moskeijoihin ja Koraanikoulujen pyörittämiseen. Siellä voitaisiin rakentaa korkeita maavalleja, joissa tuollainen betonivahvistus. Jokainen iso joki saisi jopa useiden kilometrien levyisen uoman itselleen, mutta sen jälkeen ne eivät sitten kiertelisi joka vuosi uusia reittejä.

Iranin vesikriisi on jo katastrofaalisen paha ja vain pahenee joka vuosi. Israelissa sen sijaan ei ole vedestä pulaa, koska se saa jo 60% käyttövedestään meriveden puhdistamoista. Äskettäin Israel teki Jordanian kanssa sopimuksen, jolla se luovutti maiden yhteisten vesivarojen omasta osuudestaan valtavan osan Jordanian käyttöön.

Ollapa maailmassa vain suomalaisia ja juutalaisia, niin jo vain ainaski olisi meillä hyvä olla ja elää!