Lesboksen saari on vain muutaman kilometrin päässä Turkin rannikosta. Suurin osa Kreikkaan tulevista pakolaisista (60- 90%) tulee juuri Lesboksen kautta. Henkensä kaupalla he taittavat tämän "äärimmäisen vaarallisen" merimatkan Turkista Kreikkaan. Matka on muuten lyhyempi kuin Vuosaaresta Helsingin Kaunissaareen, mikä reitti on paikallisten pienveneilijöiden suosiossa. Kyllä, olen veneellä ajanut!

Lesbos on Kreikan toiseksi suurin saari, noin 100. 000 asukasta. Turisteista on hävinnyt 90% ja saaren sadat hotellit ovat tyhjillään. Pakolaisista lähes kaikilla on väärät paperit ja runsaasti käteistä rahaa. Nyt heille annetaan 10 kuukauden Schengen- viisumi ja he matkustavat laivoilla Ateenaan. Päämääränään näillä mielikuvitushenkilöillä on Suomen kaltaiset Lottovoittomaat, missä rapsahtaa heti kalustettu asunto, perheenyhdistäminen ja elinikäinen Kansalaispalkka.

EU voisi majoittaa pakolaiset Lesbokseen ja sitten katottaisiin kellä pää kestää. Kreikkalaisilla, akuankka- pakolaisilla vai EU:lla. Kreikkalaiset tosin hyötyisivät valtavasti tuollaisesta ratkaisusta, kuten kaikki osapuolet.

Miksi tuoda heidät vuosiksi makaamaan kalliisiin suomalaisiin hotelleihin, koska niitä ilmaisia asuntoja nyt EI VAIN OLE, eikä niitä rakenneta.