Me suomalaiset ihailemme aina varauksetta muiden maiden kulttuureja ja aina meitä kehotetaan ottamaan oppia milloin Afrikasta, islamista, Tiibetistä, arabimaista ja milloin mistäkin. Entäpä, jos meille olisikin aikojen saatossa kehittynyt näiden ihanteiden mukainen kulttuuri.


Suomi vuonna 2015 oli monikulttuurinen maa, missä eri heimot elivät sulassa sovussa keskenään. Maata johti puheenjohtaja Paavo, joka oli armeijan korpraalina kaapannut vallan Naton tuella.


Suomi oli jakaantunut moniin eri heimoihin, jotka vuosittaisessa heimokokouksessaan päättivät maan asioista.


Idässä asui karjalaisten heimo, jonka  johtajana toimi taala- Mitro. Hän polveutui suoraan jumalasta ja hän oli yksinvaltias heimonsa alueella. Karjalassa toimi lukemattomia luostareita ja joka kuudes miespuolinen karjalainen oli jotenkin luostareiden ja uskonnon harjoittamisen kanssa tekemisissä. Naiset hoitivat maatyöt ja maatilojen koossa pysymisen takia yksi nainen meni aina naimisiin koko veljessarjan kanssa. Viime yönäkin piti taas sänkyä vaihtaa kolme kertaa”, oli heillä tapana naureskella.


Karjalaisten päivittäiseen uskonnon harjoittamiseen kuului rukousmyllyjen pyöritys. Nämä olivat peltisiä myllyjä pitkissä riveissä ja niissä oli salaperäisiä kirjoituksia. Eräs ruotsalainen kielitieteilijä oli vuosien ajan  yrittänyt tulkita näitä rukouksina pidettyjä kirjoituksia, mutta nähtyään kerran tekstin “Nötkött 500 gr”  oli hän kiireesti pakannut laukkunsa ja poistunut maasta.


Pohjoisessa asui lappalaisten hurjaluontoinen heimo ja sen alueet ulottuivat neljän valtion alueelle. Sinne ei valtion virkamiehillä ja armeijalla ollut mitään asiaa, viimeinen yli 100 vuotta sitten alueelle yrittänyt sotilaspartio oli löydetty päättöminä kellumasta Tornionjoessa. Heidän uskontonsa perustui 150 vuotta aikaisemmin kuolleen Lars Levi Lestadiuksen oppeihin ja siitä muuhun uskontoon vaihtaminen tiesi kuolemantuomiota. Naisen asema oli tuossa uskonnossa erityisen vahva; heitä kunnioitettiin lähes pyhinä olentoina ja he hallitsivat suvereenisti tiettyjä elämän osa- alueita. “ Saapiko sinne keithiöön jo tulla, jo vain mie näin ku Aslakki sinne livahti, saatana!”. 


Kaikilla heimoilla oli oma rikas kulttuurinsa ja uskontonsa ja jokainen halusi niiden hienot erityispiirteet säilyttää. Toisen heimon alueelle hieman erilaista uskonnon tulkintaa tarjoavalta leikattiin pää irti ja kunniamurhat ja verikosto olivat voimissaan. 


Oli siis vuosi 2015 ja puheenjohtaja Paavo säpsähti hereille linnassansa. Hän katsoi kyllästyneenä vaimonsa luisevia hartioita, mutta piristyi nopeasti ja alkoi puhua möreällä äänellään.


- Päivielena. Tämä maa, tämä kansa, se tulee tänä vuonna saamaan sen mitä minä kirjassani Ruhnamussa lupasin. Jean- Pierre Pollopizza soitti eilen taas Brysselistä ja kiitti minua suuresta avustani Euroopalle. Suomi on nyt monivuotisten leikkausten ja säästöjen jälkeen maksanut ne sovitut 180 miljardia euroa ja nyt on aika nostaa suomalaistenkin elintasoa. Entisen 5 tunnin sijaan valoja saa tästä lähtien pitää päällä 8 tuntia, mutta vieläkin tietysti vain yhdessä lampussa kerrallaan. Sähkö kun viedään edelleenkin Ruotsiin ja se Olkiluoto kolmonen ei sitten kuitenkaan lähtenyt käyntiin. Savutti vain niin perkeleesti.

 

Dalai lama on ihan hauska ja sympaattinen mies, mutta kyllä sitä Tiibetin tilannettakin pitää miettiä myös maalaisjärjellä. Kuten Tuomas Enbuske teki.