Afganistaniin on viime vuosina annettu 18 miljardia dollaria kehitysapua ja amerikkalaiset viranomaiset ovat kehuneet niillä rahoilla rakennetun tai peruskorjatun 680 koulua. Ranskalainen filmiryhmä lähti ottamaan selvää väitteen todenperäisyydestä ja totuus olikin aivan toisenlainen. Viiden miljoonan asukkaan Kabulista ei löytynyt ainuttakaan rakennettua koulua, mutta monia ilman seiniä ja kattoa olevia "kouluja" kylläkin. Lapset istuivat pulpeteissaan paljaan taivaan alla ja sateen yllättäessä lähdettiin kotiin. Erään tontin reunalle oli puolitoista vuotta aiemmin pystytetty komeat kuvat siihen tulevasta upeasta oppilaitoksesta, mutta lapiollistakaan ei ollut kaivettu.

Kaupungista löytyi kuitenkin valtavat määrät linnamaisia luksustaloja, joita valtion virkamiehet olivat itselleen rakentaneet. Miten parituhatta dollaria kuukausipalkkaa saava ihminen voi rakentaa itselleen jopa miljoonan dollarin talon, sitä voi jokainen suomalainen veronmaksaja miettiä hiljaa mielessään. Suomihan on nimittäin aina vain enemmän mukana Afganistanin sivistämisoperaatiossa.

Erään sairaalan remontista esitetyt taloudelliset faktat pätevät ilmeisesti kehitysapuun yleensäkin ja se oli veret seisauttavaa informaatiota. Sairaalan korjaustöihin oli saatu hieman yli 2 miljoonaa dollaria ja ne käytettiin seuraavalla tavalla.

1. YK: n alainen kehitysapujärjestö otti yhden kolmanneksen omiin hallintokuluihinsa.

2. Italialainen kehitysjärjestö vastasi rakennustyön koordinoinnista ja se vei toisen kolmanneksen kuluihinsa.

3. Afganistanilainen rakennusyhtiö vastasi työn suorittamisesta ja se vei viimeisen kolmanneksen potista. 

Työn jälki oli täysin ala-arvoista: paikkaukset ja muuraukset oli ilmeisesti tehty jakinvoilla ja vuohenjuustolla, koska ne varisivat potilaiden niskaan jo vuoden kuluttua remontista. Tämän takia ei ollutkaan yllätys, että rakennusyhtiö oli hävinnyt kuin Osama bin Laden Tora Boran vuoristoon. Eivät onneksi kuitenkaan olleet vielä vittuilukasetteja lähetelleet, kuten Osamalla on tapana.

Tämä sama kuvio on toistunut satoja kertoja Afrikassa ja tulee takuuvarmasti tapahtumaan myös läpeensä kriminalisoituneessa Haitissa. Maanjäristyksestä kärsineiden alueiden ihmisille voitaisiin lyödä jokaiselle tuhat dollaria käteen ja pieni kuittaustatuointi vaaleaan kämmeneen. Jos joku sen vuolee pois, niin on toisen tonninsa ansainnut.Se elvyttäisi nopeasti talouselämää ja olisi ennen kaikkea nopea apu mahdollisimman monille. Perinteisessä byrokraattisessa kehitysavussa valtaosa rahoista palautuu nopeasti länsimaihin jättämättä mitään jälkeä katastrofialueelle. Jotkut afrikkalaiset tutkijat ovat vaatineet jo koko kehitysavun lopettamista, koska siitä on enemmän vahinkoa kuin hyötyä. Tämän bangladeshilaisen Yunuksen kehittämä Grameen- pankki on tietysti aivan ylivoimainen keksintö maailman köyhille.

Kehitysapua ei tietenkään pidä lopettaa tai vähentää, jo kansainväliset sopimuksemmekin velvoittavat, mutta pientä hienosäätöä voisi aina harkita. Kuvitellaanpa seuraavanlainen tilanne: Suomi on kehitysmaa, jossa valtaa pitää Rkp yksin. Sillä on 118 ministeriä, joista 39 kuuluu Wahlroosien ja 42 Liliuksen sukuihin. Nämä ministerit asuvat valtavissa kivilinnoissa Kulosaaressa ja liikkuvat kaupungilla vain panssari- Mersuilla. Ainoastaan pieni prosentti  suomalaisista osaa lukea ja ainoa ratayhteys on kapearaiteinen rautatie Tampereelle, mitä pohjoisempana kukaan ministereistä ei ole koskaan käynyt. Valtion budjetista 47 % tulee kehitysapuna Ruotsista ja sillä tämä valtiojohto mällää. Nykyinen tilanteemme ei ole aivan noin paha, mutta monissa Suomen kehitysapua nauttivissa Afrikan maissa tilanne on todella tuollainen.

Kiinalaisen Sichuanin maakunnan maanjäristyksessä jäi kodittomaksi yli 4 miljoonaa ihmistä, mutta puolen vuoden kuluttua jo lähes kaikilla oli katto päänsä päällä. Nyt siellä rakennetaan uutta kaupunkia aivan toiseen paikkaan valtavien raivauskulujen säästämiseksi. Arkkitehdeille tarjoutuu siinä mahtava tilaisuus rakentaa miljoonakaupunki aivan neitseelliseen maahan. Kadut, metrot ja viemärit voi vetää miten ikinä haluaa, ei tarvitse suojelun takia kiertää jokaista vanhaa hevostallia.