Ennen juhannusta minulla oli kunnia törmätä lähi- itäläiseen monikulttuuriin sen kauneimmassa muodossa. Kävin silloin kauppa- asioilla muutaman kilometrin päässä kotoani sijaitsevassa lähiössä, joka edustaa sitä suomalaista käsitystä monikulttuurisuudesta.

Lähes puolet naisista kulkee hunnutettuina ja monilla suomalaisillakin naisilla on hiukset ja vartalo peitetty pitkillä kaavuilla. Helteestä huolimatta heidän alle kouluikäiset tyttärensäkin kulkevat huivit päässä ja varpaisiin asti verhottuina. Samaan aikaan kaikkialta rannoilta kaikuu uimisesta ja vedessä temmeltämisestä nauttivien lasten riemun kiljahdukset.

Seisoin pysäkillä bussia odottelemassa, kun huomasin kahden parikymppisen naisen tutkivan aikatauluja väärän päivän kohdalta. Heidän ulkonäkönsä viittasi selvästi lähi- Itään: pikimustat kihartavat hiukset, hiukan tummahko iho ja kauniista kaartuvat nenät. Näiden naisten pukeutuminen taas antoi vielä selkeämmän vihjeen heidän kotimaastaan: T- paidat, shortsit ja avoimina liehuvat hiukset.

He siis lukivat aikatauluja väärän päivän kohdalta, joten kantakirjasuomalaisena miehenä katsoin velvollisuudekseni auttaa heitä. Sen teinkin ja asioiden selvittyä nämä iloisesti nauravat kaunottaret halusivat heti keskustella kanssani. He kertoivat tulevansa Israelista, kuten olin aavistanutkin.

Tein heti muutamalla lauseella selväksi suhtautuvani erittäin positiivisesti Israelin valtioon, juutalaiseen kansaan ja kuinka olen lukenut kahdesti Leon Urisin Exodus- kirjankin. Bussiin noustessamme he istuivat kahden vastakkain asetetun penkin looshiin ja viittasivat minua liittymään seuraan. He olivat kotoisin Tel Avivista ja minun tiedettyäni tuon nimen tarkoittavan Kevätkukkulaa olivat he hyvin otettuja. Matkan aikana kävimme vilkkaan keskustelun juutalaisesta kirjallisuudesta ja Isaac Bashevis Singerin kirjan Shosha olimme lukeneet kaikki. Jäin pois ennen heitä ja toivotin hyvää jatkoa Israelin valtiolle, sekä heille erikseen. Lopuksi huikkasin vielä ovelta juutalaisten perinteisen Ensi vuonna Jerusalemissa!

Israelissa Euroopan politiikkaa pidetään erittäin juutalaisvihamielisenä. EU- johtajat kohtelevat Hizbollahin johtajia kuin valtionpäämiehiä, vaikka monet muslimimaatkin tuomitsevat sen terroriorganisaationa. Suomea ei kannata edes mainita, koska meillä muslimien asioita hoitaa tämä irakilaisen murhamajurin leskirouva Maria Ohisalo. Siis haaveissa noin, käytännössä vain öljykauppiaan frouva. Onneksi siinä tapahtui se ylösnousemuksen ihme ja sen synnyttämä ilo voi jopa lieventää kristittyjen Päivi Räsäsen tuomiota.

Rovaniemellä käyvistä turisteista on kiinalaisten jälkeen suurin ryhmä ollut jo vuosia juuri israelilaiset.