”Ainahan virheitä sattuu, mutta kun virheet alkavat toistua, se ei ole enää yksittäistä huolimattomuutta.” Noin lausuu oikeusasiamies, joka joutuu jatkuvasti huomauttelemaan Kelaa. Tällä hetkellä sairauspäivärahojen käsittely kestää kaksi kuukautta ja sehän on aivan järjetöntä.

Tosin sama oli jo yli 10 vuotta sitten, kun jouduin ensin sairaslomalle ja leikkausjonoon ja leikkauksen jälkeen tuli vielä kuukausia sairaslomaa. Työnantaja maksoi tietysti täsmällisesti sille kuuluvat 28 päivää, mutta asian mentyä Kelaan olin lähes 3 kuukautta ilman sentinkään tuloja. Lopulta sain jonkin erityisen puhelinnumeron, jossa nainen ihmetteli: Eikö sinulle ole tosiaan maksettu mitään koko aikana. Tämän jälkeen hän lupasi asian hoituvan viikon sisällä. Siis yksinkertainen laskutoimitus, mutta vielä piti varata siihen viikko aikaa!

Joskus 15 vuotta sitten MOT käsitteli Kelan valitusosaston asioita, koska siellä oli silloin 33. 000 valitusta jonossa ja keskimääräinen käsittelyaika kolme vuotta.

-Yksi syy on varmasti se, että meillä oli vähän aikaa sitten toimiston muutto ja puoleen vuoteen ei käsitelty käytännössä yhtään valitusta. Näin selitteli osastoa johtava nainen tuota ruuhkaa. Jumalauta, miten muutaman kymmenen ihmisen toimiston muuttoon saatiin menemään puoli vuotta! Isotkin yritykset muuttavat viikonlopun aikana tai korkeintaan pari päivää ollaan suljettuna.

Kelan työntekijöillä on ylimielinen suhde asiakkaisiinsa ja täydellinen moraalikato. Kelan pääjohtajaksi valitaan aina joku eläkeikää lähestyvä ja puoliksi muumioitunut ”hyssälä”, jota ei kiinnosta tippaakaan laitoksen kehittäminen. Tässä vielä toinen kokemukseni tuosta täysin toivottomasta laitoksesta:

Edellisen suuren laman aikaan olin minäkin kaikkien muiden rakennustyöläisten tapaan työttömänä ja sain ansiosidonnaista päivärahaa. Joku päivä minulta meni polvi pahasti sijoiltaan ja koko jalka kipsattiin. Olinko työkuntoa ylläpitääkseni tanssinut masurkkaa tai riverdancea ja olinko dopingissa, se ei tässä tarinassa nyt ole mitenkään oleellista.

 Joka tapauksessa Rakennusliitosta minua kehotettiin hakemaan sairauspäivärahaa Kelasta. Soiteltuani sieltä ohjeita he kehottivat ottamaan mukaan palkkatodistuksen viimeisen puolen vuoden työssäoloajalta ja lääkärintodistuksen sairauslomasta. Toimiston keski-ikäinen naisvirkailija totesi heti asiakirjani päteviksi ja ryhtyi huulet törröllään laskemaan päivärahaa. ”Näin paljon, en minä ikinä tällaisia saa! En mä tätä maksa!”, puuskahti nainen kauhistuneena nähtyään koneen antamat lukemat.

Tämän jälkeen hän kysyi työttömyyspäivärahani suuruutta ja ilmoitti laskevansa siitä tuon 66 %: n korvauksen. Näin tämä virkailija päätti hetkessä puolittaa päivärahani kaiken lainsäädännön ja Kelan ohjeistuksen joustavasti sivuuttaen. Lopuksi hän vielä väläytti minulle asiakaspalvelukursseilla opetetun Kela-hymyn, joka olisi saanut susitutkijankin kauhistumaan. Tein tietysti päätöksestä valituksen ja aikansa tuon viraston loputtomassa byrokratiassa kierreltyään se hyväksyttiin.