Kirjailija/toimittaja/oikeustieteen tohtori Jarkko Tontti tunnettiin aikoinaan fanaattisena vihreiden kannattajana, jolle kaikki toisinajattelijat ja varsinkin perussuomalaiset olivat natsia ja paholaista. Nyt hän tekee harvinaisen rehellisen ja suoraselkäisen pesäeron vihreisiin ja tuomitsee samalla sen entisen vihreän itsensä. Myönnämme hänelle heti Rakennustyöväen kultaisen ansiomerkin kahdella kirvesvarrella. Kehotan lukemaan tarkkaan tuon hänen kirjoituksensa ja ehkäpä meillä monella muullakin olisi aihetta samanlaiseen itsekritiikkiin.

Tuo hänen kirjoittelunsa vihreiden järjettömästä ydinvoiman vastustamisesta on nyt aivan erityisen ajankohtainen. Ruotsi sulki vuoden sisällä kaksi ydinvoimalaansa (Ringhals 2 ja Ringhals 1), ja nyt siellä rupeaa olemaan jo hätä kädessä. Viimeiset kaksi kuukautta se on ostanut valtavasti hiilisähköä Puolasta ja Saksasta, mutta maan väärin kulkevien sähkölinjojen takia teollisessa Etelä- Ruotsissa on jo huutava sähköpula. Tuulimyllyjä on rakennettu miljardien ja miljardien edestä, mutta eiväthän ne pakkasella pyöri.

Nyt liberaalien puheenjohtaja Nyamko Sabuni vaatii jo tuon kaksi kuukautta sitten suljetun Ringhals 1 voimalan käynnistämistä uudelleen. Se kävisi nopeasti, koska purkutöitä ei ole vielä aloitettu. Mutta kun Ruotsin vihreät seisoo lujasti sen ydinvoimakiellon takana. Sabunin mukaan Ruotsi putoaa nopeasti kehitysmaaksi, jos sähköä ei ole tarjolla riittävästi ja kohtuulliseen hintaan.

Eteläisessä Ruotsissa on jo peruttu monien teollisuuslaitosten ja asuinalueiden rakentaminen, koska sähkön riittävyyttä ei ole kyetty takaamaan. Samoin nyt pakkasilla jotkut paperitehtaat ja muutkin teollisuuslaitokset ovat keskeyttäneet tuotantonsa liian kalliin sähkön takia.

Meillä Suomessa onneksi on rakenteilla ydinvoimaa ja tuokin Kemin sellutehdas tulee tuottamaan 1/3 yhden ydinmyllyn tuotannosta. Ruotsi ehti vielä haalia itselleen niitä datakeskuksia, jotka työllistävät vain muutamia satoja ihmisiä, mutta vievät puolet yhden ydinvoimalan tuottamasta sähköstä. Ja niillä on taatusti vielä valtion kanssa sopimus sähkön kiinteästä litrahinnasta, kuten myös etusija toimituksissa. Ruotsin sähkötilanne on nyt paha, koska ei niitä uusia voimaloita ja uusia linjoja hetkessä vedetä. Vielä kun tuon ongelman tunnustaminenkin näyttää vievän vuosia.