Etelä-Amerikan valtioita ovat vuosikymmenestä toiseen hallinneet toinen toistaan julmemmat USA:n tukemat sotilasdiktatuurit. Parin viime vuosikymmenen aikana suunta on kuitenkin kääntynyt ja valtaan on noussut vapailla vaaleilla valittuja edistyksellisiä puolueita. Boliviassa valittiin jopa alkuperäistä intiaaniväestöä edustava Evo (Luutio?) Morales presidentiksi.

Näin Amerikan mantereelle onkin Obaman valinnan myötä muodostunut yllättäen Alaskasta Tulimaahan yltävä demokraattisten valtioiden ketju. USA:n taloudellisen mahdin roimasti heikentyessä voitaneen siellä odottaa tapahtuvaksi Euroopan Unionin kaltaista taloudellista ja poliittista yhdentymistä. Brasilian ja Kuuban aluevesiltä on lisäksi löydetty valtavia öljy- ja kaasuesiintymiä, joten Nueva American tulevaisuuden energiahuoltokin on kunnossa. Pohjoisnavalta etelänavalle ulottuvan mantereen satojen miljoonien asukkaiden markkinat riittävät hyvin jenkkien nopeasti kutistuvalle teollisuustuotannolle. Lähinnähän kaupankäynti tulee koskemaan käytettyjä autoja, koska autoteollisuuden konkurssien myötä uusia ei pahemmin enää valmisteta. Eikä ole tarvettakaan, tämänhän kuubalaiset ovat todistaneet ajelemalla 50 vuotta samoilla autoilla. Suhteiden nyt korjaantuessa saavat niidenkin takuuhuollot viimein hoidettua.

Ekologisen ajattelun kasvaessa jenkeissä voimme piankin nähdä meksikolaisen muulikaravaanin tallustavan pitkin Wall Streetiä. Eipä olisi vielä vuosi sitten pörssimeklari edes kokahuuruissaan arvannut ekologisen jalanjäljen tarkoittavan kavionjälkeä rahakadullaan.

Amerikkaa vaivannut paha huumeongelmakin saadaan nopeasti kuriin Suomen Nuuskakommandojen avustuksella ja kokapensaan lehtiä saa käyttää enää perinteiseen mällin pureskeluun. Tosin Kennedy-Centerin toivomuksesta kokalehdistä valmistettua uutetta aletaan jälleen lisätä aikuisten Coca colaan, mutta vain sen verran että "pikkuisen naurattaa ja erektiota pukkaa."

Jenkit voivat jättää Afganistanin ja Irakin rauhaan, koska heidän ei enää tarvitse kilpailla lähi-idän öljyvaroista. Euroopan ylitsevuotavan suvaitsevaisuuden kohdatessa muslimimaailman jumalaisen rauhantahtoisuuden saammekin todistaa ainutlaatuisen ystävyyden liiton muodostumista näiden kansojen välille.(Voi Kiesus, kuinkahan vaan käynee!)Jenkkien sodista voidaan olla montaa mieltä, mutta Jugoslavian sisällissotaan puuttuessaan he tekivät korvaamattoman palveluksen siinä tilanteessa täysin avuttomalle Euroopalle.

Vuosituhannen vaihteessa väitin kivenkovaan tuttavilleni, että Kiina voi parhaimmillaan jo kymmenessä vuodessa olla maailman johtava talousmahti. Eräskin tuolloin puheitani ihmetellyt ystäväni patsastelee nyt Suomen suurlähettiläänä Etelä-Amerikassa, mandaattinaan peräti kolme valtiota.

Kysyttäessä saattaisin hyvinkin suostua ulkoministeriön erityisvisionääriksi. Mitään korkeita palkkiovirkoja en kuitenkaan huolisi, mutta ministeriön käytöstä poistettu lava-auto olisi mainio kirvesmiehen työkaluja kuljetellessa. Tuon puljun historiikin perusteella oletan heillä olevan valtavat määrät lava-autoja tärkeiden raporttiensa, mutta ennen kaikkea tyhjien viinapullojen kuljetusta varten.