Viime viikkoina olen lukenut eri lehdistä suuren määrän artikkeleita ja katsellut televisiosta monia synkkiä dokumentteja Venäjän ja Baltian maiden tilanteesta. Näistä olen ymmärtänyt Suomen ongelmien olevan kuitenkin vielä pieniä noihin alueisiin verrattuna.

Baltian pienissä valtioissa mennyt nousukausi elettiin pääosin velkarahalla, eikä yhteiskuntien perusrakenteisiin satsattu ajatustakaan. Samoin Venäjän loputtoman laaja maaseutu on samassa tilassa kuin meillä viime vuosisadan alussa, koska valtaisat öljyrahojen virrat ovat hyödyttäneet ainoastaan muutamia suurimpia kaupunkeja, tai sitten nuo dollarikasat kuskattiin vain ulkomaille.

Mutta meilläpäs perkele onkin infrastruktuurit kunnossa aina Hangosta Nuorgamiin. Suomalainen rakennuskanta kestää vertailun mihin tahansa maailman valtioon, meillä on loistavassa kunnossa olevat tieverkostot ja sähkönjakeluverkot. Kaikkein hienointa ja arvokkainta ovat kuitenkin samaa korkeaa laatua olevat koulut, sairaalat ja päiväkodit, mentiinpä minne laajan maamme alueelle tahansa.

Hyvä koululaitos ja päivähoito toimivat jokaisen yhteiskunnan selkärankana ja omammehan ovat jo vuosien ajan olleet muun maailman ihastelun kohteina. Osa nuorisoamme on ehkä tilapäisesti hieman pehmennyt, mutta kokonaisuutena he ovat esimerkillisesti käyttäytyviä ja hyvin koulutettuja. Paljon puhuttu nuorison masennuskin johtuu enimmäkseen vain siitä, että lääkäri alkaa jo ovelta tiukata nuorta tämän ahdistuksista. Tämä sitten tottelemaan oppineena vastaa myöntävästi jokaiseen masennuskysymykseen.

Onhan tilanne Suomessakin selvästi huonompi kuin vielä vuosi sitten, mutta parhaillaan meneillään olevassa markkinoiden uusjaossa tulemme pärjäämään hyvin. USA: n velkatalous ei nouse vuosikymmeniin, Saksan vanhentuneen savupiipputeollisuuden uusiminen on pitkä prosessi ja jopa Ruotsin auto- ja elektroniikkateollisuudet vetelevät viimeisiään.

Näissä blogeissa ovat monet kirjoittajat valitelleet negatiivisuuttaan ja tämä omani taitaa olla sieltä pahimmasta päästä, joten sen takia päätinkin nyt globaalin hädän hetkellä olla aivan erityisen positiivinen.

Lopuksi esitän vielä mullistavan innovaation kaikkien varastettavaksi. Ajossa olevista autoista suurimmassa osassa on aina vain yksi ihminen, joten kehitetään noista mopoautoista halpa kolmipaikkainen (1paikka akuille) sähköinen versio. Loistava perheen kakkosauto kauppareissuille ja city-sinkuille ehdoton vihreyden symboli. Maaseudulla vetreä mummo köröttelee mopoautolla terveyskeskukseen, koska kyllästyi odottelemaan ambulanssia ja viinakauppakin menee kohta kiinni.

Sähköyhtiö Fortum ostaa Uudenkaupungin autotehtaan, rakentaa sinne 15 km lisää liukuhihnaa ja maailman tuhansista peruspäivärahalle pudonneista autosuunnittelijoista palkataan sata teräväjärkisintä. ABB tuottaa yhdessä Nokian kanssa sähköä säästävän tekniikan ja "taas on Suomi voimissaan!" Turhat verot vielä pois ja Fortum nykäisee hetkessä kattavan verkoston latauspisteitä.