Ulkoministeri Pekka Haavisto esitti Iltasanomissa sankaritarinan ulkomaalaisista, jotka pesevät yöllä busseja. Aivan varmasti se on useimmille näistä turvapaikanhakijoista pimeää työtä, kuten taksialan ratsiat osoittivat. Yli 2. 000 taksilupaa peruttiin.

Parhaat työntekijät ovat niitä, jotka eivät saa sossun rahoja. Kun pojat ovat vielä turvapaikanhakijoina, he tekevät töitä, töitä, töitä. Heti kun he saavat oleskeluluvan, he lopettavat.  Minulla on tänään kuutisenkymmentä ihmistä töissä. Jos he saisivat huomenna sosiaaliturvaa, kukaan ei saapuisi töihin, Abdi Osman sanoo. Tällä somalimiehellä on ollut jo pitkään rakennusalan työvoimaa vuokraava yritys.

No mutta eikös se ole aivan mahtavaa, että meillä on maahanmuuttaja yrittäjänä. Lukekaa tästä jutusta miten Abdi Osman kohtelee näitä turvapaikanhakijoita ja miten se halpatyövoima onkin orjatyövoimaa.

abdi.jpg

Ja rakennusalalla on pian 100. 000 ulkomaalaista tekemässä sitä työtä, johon suomalaisia ei enää oteta. Kokoomus ja Elina Valtonen haluavat sitä halpatyövoimaa vain lisää.

Yllättävää kyllä yhteisillä rakennustyömailla työskentelevät työntekijät saavat keskimäärin 1600 - 2200 euroa kuukaudessa.  Pienimmät palkat liikkuvat 400 - 800 eurossa. 

Alipalkkausta ei ole kriminalisoitu. Emme voi kertoa mitään, kun alipalkkaus tutkitaan työsyrjintänä, josta vankeusrangaistus on maksimissaan alle kuusi kuukautta. Meillä on oikeus ilmoittaa rikoksista, joista voi saada yli puoli vuotta vankeutta, toteaa Sari Wulf.

Aikaisemmin tuo juttu oli laajempi ja siinä Wulf kertoi näiden verottajan tutkiman 14. 000 ulkomaalaisen ansainneen tiettynä aikana 160 miljoonaa euroa. Entäs verot: Ilmeisesti he maksavat verot kotimaihinsa, vastasi Wulf.