Viime aikoina on uutisissa puhuttu paljon partureiden, kampaamojen ja joidenkin vaatekorjaamon tyyppisten pienyrittäjien saamasta arvonlisäveron alennuksesta. Heillä on viimeiset neljä vuotta ollut vain 9 % alv- maksu, jonka kustannukset valtiolle ovat 50 milj. euroa vuodessa.


Nyt haetaan kaikkia mahdollisia säästökohteita ja mitä ilmeisimmin taas aivan väärästä päästä. Parturit ovat aina olleet huonotuloisia, joten ei heitä voi vaatiakaan siirtämään tuota veronalennusta hintoihin. Parturit ja kampaamothan toimivat yleensä niin, että joku omistaa kiinteistön ja vuokraa tuolit yksityisyrittäjinä toimiville ammattilaisille. Nämä voivat saksia kerrallaan vain yhtä päätä, joten ei siinä kovin suurille palkoille pääse.


Kotitalousvähennys taas rokottaa valtiota yli 400 miljoonalla eurolla vuodessa ja se voi olla jopa 6000 euroa taloutta kohti. Tämä laki räätälöitiin hyvätuloisille ja hyvin asuville, vaikka sitä aivan muilla tavoin perusteltiinkin. Eikö tässäkin alennuksen olisi voinut tehdä remonttimiesten arvonlisäveroon, jolloin se olisi parantanut näiden kilpailukykyä harmaata työvoimaa vastaan. Ei voinut, koska verohelpotukset kuuluvat vain suurituloisille.


Rakentaminen on viime aikoina vilkastunut, mutta varsinkin pääkaupunkiseudulla suomalaisia rakennustyöläisiä on vaikea löytää, aivan kuten pari vuotta sitten ennustinkin. Monet ovat vaihtaneet alaa ja yli 57- vuotiaat jäävät mieluummin eläkeputkeen kuin lähtevät tekemään raskasta työtä pudonneilla palkoilla ja huonoilla urakkahinnoilla. Tekevät mieluummin silloin tällöin pientä viraapelia ja saavat siitä lisäansiota. Nuoremmat puolestaan ovat laman aikana taistelleet itselleen jonkinlaiset päivärahat ja asumistuet, eivätkä he lähde töihin vuokrafirmoihin missä lopputili voi tulla jo ensimmäisellä viikolla ja taas ollaan leivättömän pöydän ääressä ja viranomaisten kyykytettävänä.

 

Lisäys samana päivänä 7 h myöhemmin: tänään uutisissa kerrottiin juuri kirvesmiesyrittäjien tulleen uutena ryhmänä pääkaupunkiseudun sosiaalitoimistojen asiakkaiksi. Anna Kontulan mainostaman ulkomaisen työvoiman ja kotimaisten rakennuttajien win- win tilanteessa kaikki eivät voikaan voittaa.